Nyheter:

En politibetjent rydder opp i de tidlige morgentimene torsdag, etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 6. januar.
En politibetjent rydder opp i de tidlige morgentimene torsdag, etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 6. januar.

Veteran i amerikansk luftforsvar drept i Washington-opprøret

Politiet i Washington varsler at minst fire personer mistet livet i opprøret i Washington D.C. onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Blant de fire som er bekreftet døde er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen da den var beleiret. I tillegg har tre personer mistet livet i det politiet kaller «medisinske nødhendelser».

Ifølge politiet ble det brukt tåregass fra deres side inne i kongressbygningen, mens opprørerne tok i bruk et kjemisk stoff mot politifolkene.

Kvinnen som ble skutt av politiet, forsøkte å ta seg gjennom en barrikadert dør da politiet åpnet ild mot henne. Hun var ifølge AFP en veteran i luftforsvaret og en mangeårig Trump-tilhenger.

Politiet opplyser også at det ble funnet to rørbomber utenfor hovedkvarterene til Republikanerne og Demokratene. I tillegg ble det funnet en såkalt molotovcocktail ved kongressbygningen.

Vil ha gransking

Flere kongressmedlemmer krever gransking av politiets håndtering av opptøyene onsdag, da hundrevis av opprørere tok seg inn i kongressbygningen.

Representanten Val Demings, en tidligere politisjef fra Florida sier at det pinlig åpenbart at politiet i kongressbygningen ikke var forberedt.

– Jeg ville helt sikkert ha tenkt at de hadde vist mer styrke og sørget for at det ble avsatt et område for demonstranter i trygg avstand fra kongressbygningen, sier hun.

Hun sier til MSNBC det var åpenbart at politiet var underbemannet og at det ikke så ut til at de hadde noen plan for å hanskes med tusener av demonstranter som kom til Kongressen etter å ha blitt oppildnet av Trumps påstander om et rigget valg.

Kongressmedlemmer måtte søke tilflukt under skrivebordene sine og hente fram gassmasker mens politifolk forgjeves forsøkte å barrikadere bygningen. Noen tok seg inn i salen til Senatet og Representantenes hus, og til kontorene til noen av kongressmedlemmene.

Verdensledere fordømmer

Bildene av det blodige opprøret og beleiringen av USAs kongress, har sendt sjokkbølger verden rundt. USA er ett av de lengstlevende demokratiene i verden, men scenene som utspilte seg i Washingtons gater onsdag viser hvor skjørt det amerikanske demokratiet er blitt.

– Det vi nå ser fra Washington, er et helt uakseptabelt angrep på demokratiet i USA. President Trump har ansvaret for å stoppe dette. Skremmende bilder, og utrolig at dette er USA, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter.

Hun er en av flere verdensledere som har fordømt angrepet på Kongressen og uttrykt sjokk over at det kunne skje. Minst fire personer mistet livet og Kongressen måtte evakueres da Joe Bidens valgseier skulle sertifiseres.

– Sjokkerende scener i Washington DC. Utfallet av dette demokratiske valget må bli respektert, tvitrer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Trump-venner protesterer

Indias statsminister Narendra Modi, som har vært en nær alliert av president Donald Trump, sier han ble urolig av å se bildene av opprør og vold i Washington.

– En fredelig maktoverføring må få fortsette. Den demokratiske prosessen kan ikke bli veltet av ulovlige protester, tvitrer den indiske lederen.

Også den slovenske statsministeren Janez Jansa, som har støttet Trump og nektet å gratulere Joe Biden med valgseieren, sier bildene fra Washington skremmer ham.

– Vi håper det amerikanske demokratiet er motstandsdyktig, har dype røtter og vil komme seg gjennom denne krisen. Demokratiet åpner for fredelige demonstrasjoner, men vold og drapstrusler, fra venstre eller høyre, er alltid galt, sier han.

Powered by Labrador CMS