Nyheter:

President Donald Trump gir en pen til daværende viseforsvarssjef general Paul Selva etter å ha signert «Space Policy Directive 4» i Det hvite hus 19. februar 2019.
President Donald Trump gir en pen til daværende viseforsvarssjef general Paul Selva etter å ha signert «Space Policy Directive 4» i Det hvite hus 19. februar 2019.

Valg i USA: Kampen om de militære støttespillerne

Flere hundre nasjonale sikkerhetsledere stiller seg bak Joe Biden. For ti dager siden gjorde flere hundre det samme for Trump.

Publisert

Over 400 pensjonerte generaler, admiraler, ambassadører og en rekke andre tidligere nasjonale sikkerhetsledere i USA, stiller seg bak den demokratiske kandidaten Joe Biden.

Fakta: USA-valget

 • USA holder presidentvalg tirsdag 3. november.
 • President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.
 • Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.
 • USAs president velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.
 • Kilde: NTB

En av dem er den pensjonerte generalen Paul Selva. Han ble utnevnt som USAs viseforsvarssjef av Barack Obama, og fortsatte under President Donald Trump frem til han pensjonerte seg i august 2019. Det skriver nettstedet Defense News.

Listen inkluderer fem tidligere marinesjefer, to tidligere hærsjefer, fire tidligere luftforsvarsjefer, to pensjonerte guvernører og 106 tidligere ambassadører, skriver Defense News.

Det er likevel den pensjonerte firestjernes generalen Selva som vekker mest oppsikt.

Selva ble først valgt av Obama, men deretter gjenvalgt under Trump.

Trumps militære kort

Det er ikke uvanlig at presidentkandidater bruker militære støttespillere for å fremstå med integritet.

– Vi er republikanere, demokrater og uavhengige. Vi elsker landet vårt. Dessverre, frykter vi også for det, skriver Bidens militære støttespillere.

Kampanjen kommer ti dager etter en tilsvarende fra Trump-fløyen. På den har 235 pensjonerte militære erklært sin støtte til Donald Trump. De mener at dersom Joe Biden vinner, vil landet bli etterlatt i hendene til sosialister og marxister.

Stormfullt

President Donald Trump har møtt mye motstand etter en artikkel i magasinet The Atlantic. I artikkelen omtales flere tilfeller der Trump angivelig har snakket nedsettende om amerikanske soldater som er blitt drept eller tatt til fange i kriger der USA har deltatt.

Under et besøk i Frankrike i 2018 avlyste Trump et besøk til krigskirkegården Aisne-Marne, der amerikanske soldater som falt i første verdenskrig, ligger gravlagt. Trump skal da ha sagt at kirkegården «er fylt med tapere», ifølge fire ulike kilder som ikke ønsker å bli navngitt.

Nyhetsbyrået AP skriver at de har snakket med en kilde i USAs forsvarsdepartement og en marineoffiser som bekrefter historien i The Atlantic.

Trump selv og hans medarbeidere avviser imidlertid opplysningene.

Leder blant militære

Tross stormen rundt artikkelen i The Atlantic, er Donald Trump mer populær enn Joe Biden i militære husholdninger. Det går frem ifølge en måling utført av Morning Consult, omtalt av The Forbes.

Forbes trekker frem følgende nøkkeltall fra meningsmålingen:

 • 52 prosent av militære husholdninger - velgere som er eller bor med en veteran eller en som tjenestegjør i det amerikanske forsvaret - støtter Trump.
 • 42 prosent sier de støtter Biden.
 • Trumps stiller sterkest blant hos velgerne som er 45 eller eldre, mens Biden leder blant de under 45 med ett prosentpoeng.
 • I presidentvalget i 2016 var det 57 prosent av militære husholdninger som sa de støttet Trump.
  Forbes trekker også frem at funnene i meningsmålingen fra Morning Consult strider med funnene i en meningsmåling gjort av Military Times, som kom ut i august. Ifølge den, så foretrekker velgerne Biden over Trump. Meningsmålingen kom ut før artikkelen i The Atlantic.
Powered by Labrador CMS