Nyheter:

25.000 soldater fra den amerikanske nasjonalgarden er på plass i Washington i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden.
25.000 soldater fra den amerikanske nasjonalgarden er på plass i Washington i forbindelse med innsettelsen av Joe Biden.

Tolv soldater fjernes fra innsettelsen på grunn av ekstremistforbindelser

Joe Bidens valg som ny forsvarsminister, Lloyd Austin, sier han vil renske forsvaret for ekstremister.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag meldte nyhetsbyrået AP om to soldater som ble fjernet, fordi de har koblinger til høyreekstreme militsgrupper.

FBI gjennomfører en storstilt bakgrunnssjekk av samtlige soldater som er kalt ut på oppdraget, og leverte inn en liste navn med ekstremistkoblinger til nasjonalgarden tirsdag.

De fant imidlertid ikke noen aktive sammensvergelser mot Biden eller innsettelsen.

Nå melder APs kilder om ytterligere ti soldater som er fjernet fra oppdraget, grunnet koblinger med ekstreme grupper.

Soldater og piggtråd skal hindre nye opptøyer i Washington

25.000 soldater i Washington

Nasjonalgarden selv ønsket ikke å kommentere saken og henviste til Secret Service, som har det overordnede ansvaret for sikkerheten rundt presidentinnsettelsen.

Over 25.000 soldater i den amerikanske nasjonalgarden er kalt ut til å sikre innsettelsen av Joe Biden som president og Kamala Harris som visepresident onsdag, og store deler av Washington D.C. er sperret av. Sikkerheten er trappet kraftig opp fra normalen grunnet angrepet på Kongressen.

USAs militære frykter trusler fra soldater under Bidens innsettelse

Vil kaste ut ekstremister

Joe Bidens valg til forsvarsminister, Lloyd Austin, frykter at landets fiender kan befinne seg i deres egne rekker. Han vil renske forsvaret for ekstremister.

I sin senatshøring tirsdag 19. januar la Austin vekt på at den påtroppende Biden-administrasjonen vil jobbe for å få fjernet «rasister og ekstremister» fra USAs forsvarsstyrker.

Lloyd Austin er Joe Bidens valg som ny forsvarsminister.
Lloyd Austin er Joe Bidens valg som ny forsvarsminister.

– Hvis jeg blir godkjent, vil jeg kjempe innbitt for å stoppe seksuelle overgrep og fjerne rasister og ekstremister fra våre rekker, sier han.

– Militærets oppgave er å beskytte USA fra fiendene våre. Men det kan vi ikke gjøre hvis noen av disse fiendene befinner seg innenfor våre egne rekker, sier Austin.

Den tidligere generalen, som kan bli USAs første svarte forsvarsminister, lover også å øke mangfoldet i forsvaret.

Mener militsmedlemmer planla opprøret

Ifølge politidokumenter la høyreekstreme militsgrupper planer om å storme Kongressen flere dager i forveien, og de skal ha koordinert angrepet mens det pågikk.

Washington Post skriver at politidokumenter viser at militsmedlemmer fra Virginia, Ohio og andre stater planla stormingen i flere dager. Under opprøret kommuniserte de og la planer om å jakte ned folkevalgte for å ta de i såkalt borgerarrest, heter det.

Ifølge dokumentene som er fremlagt for retten, deltok Thomas Edward Caldwell, en lederskikkelse i gruppa Oath Keepers, i angrepet. Marineveteranen skal ha koordinert en gruppe på over 30 personer før og underveis i opprøret.

Direkte fra opprøret

En telefonsamtale skal vise at gruppa handlet etter en plan da Kongressen ble stormet.

– Vi er rundt 30–40 stykker. Vi holder oss sammen og holder oss til planen, sa medtiltalte Jessica Watkins, også hun veteran fra forsvaret, i en samtalen, da opprøret var i gang.

– Dere skal utføre borgerarrester. Pågrip forsamlingen, vi har rett til det på grunn av forræderi og valgfusk, svarte en mann, som seinere oppfordret Watkins og de andre til å følge planen.

– Dette er det vi har trent for, sa mannen.

Gransker videomateriale

De siste pågripelsene i etterforskningen av opprøret, viser at FBI dreier søkelyset over mot høyreekstreme militsgrupper. Medlemmer av grupperinger som Oath Keepers, Proud Boys og Three Percenters er pågrepet.

Flere timer med videomateriale fra sosiale medier undersøkes av etterforskerne. De konsentrerer seg om individer i militærlignende utrustning som beveger seg på koordinert vis.

– Dette er første steg på veien for å forstå om det var en type samordnet konspirasjon her, sier en høytstående tjenestemann ved riksadvokatens kontor i Washington til Washington Post.

Vil du vite mer om hvem Proud Boys, Oath Keepers og Three Percenters er? Da bør du få med deg denne saken