Det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Washington D.C.
Det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Washington D.C.

Pentagon: 132 sivile drept av amerikanske militære i fjor

Til sammen 132 sivile ble drept i fjor i amerikanske militæroperasjoner i fire ulike land, ifølge Pentagon.

Publisert Sist oppdatert

Antallet i rapporten fra det amerikanske forsvarsdepartementet er mye lavere enn det som er lagt fram av frivillige organisasjoner.

– Det anslås at om lag 132 sivile ble drept og 91 sivile ble såret i 2019 som resultat av amerikanske militæroperasjoner i Irak, Syria, Afghanistan og Somalia, heter det i Pentagons årlige rapport til Kongressen.

Det ble ikke registrert at sivile er drept eller såret i Jemen eller Libya i fjor, ifølge rapporten. Flest sivile ofre mistet livet i Afghanistan. Her er det bekreftet 108 døde og 75 sårede.

En rekke ikke-statlige, frivillige organisasjoner har tidligere lagt fram rapporter med langt høyere dødstall etter amerikanske angrep i krigssoner.

Bare i Syria anslås det at mellom 465 og 1.113 sivile er drept i angrep fra den amerikanskledede koalisjonen, ifølge organisasjonen Airwars, som holder oversikt over sivile ofre etter luftangrep.

Amnesty mener Pentagon-rapporten viser en utvikling i retning mer åpenhet, men at det amerikanske forsvaret fortsatt underrapporterer antall ofre.