Nyheter:

F-35 produsent Lockheed Martin troner på toppen av selskap som selger våpen, viser en ny undersøkelse. Her ser vi norske F-35 produsert av Lockheed Martin.
F-35 produsent Lockheed Martin troner på toppen av selskap som selger våpen, viser en ny undersøkelse. Her ser vi norske F-35 produsert av Lockheed Martin.

USA dominerer våpensalget i verden

Våpenindustrien fortsatte å øke omsetningen i fjor. Amerikanske produsenter dominerte salget, mens Kina-baserte selskaper fosser fram, viser en svensk rapport.

Publisert

Ifølge Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) var 12 amerikanske selskaper blant de 25 største våpenprodusentene i verden i fjor. De sto for litt over 60 prosent av det globale salget som utgjorde totalt 361 milliarder dollar, i overkant av 3.160 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det globale salget i fjor økte 8,5 prosent fra året før, ifølge SIPRI.

Fem amerikanske selskaper lå øverst på listen. Lockheed Martin beholdt førsteplassen som verdens største våpenprodusent.

Topp 25-oversikten inkluderer også seks våpenprodusenter fra Vest-Europa, fire fra Kina og to fra Russland. For første gang er en produsent fra Midtøsten, Edge fra De forente arabiske emirater, med på oversikten.

Det er også første gang at Kina er på topp 25-listen. Mangel på data gjorde at kinesiske produsenter ikke var listeført årene i forveien.

SIPRI anslår at tre kinesiske selskaper, blant dem flyprodusenten Avic, er blant verdens ti største våpenprodusenter.

SIPRI ble etablert av den svenske nasjonalforsamlingen i 1966 og fører oversikt over militærutgifter og våpenhandel.

Powered by Labrador CMS