Nyheter:

President Donald Trump i Det hvite hus i Washington.
President Donald Trump i Det hvite hus i Washington.

Kongressen har godkjent USAs forsvarsbudsjett

Til tross for at president Donald Trump har sagt at han vil legge ned veto.

Publisert

Senatet godkjente fredag budsjettet på 740,5 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 6.500 milliarder norske kroner.

Budsjettet ble godkjent av Representantenes hus tidligere denne uken.

Forsvarsbudsjettet sikrer rundt 17,5 milliarder kroner dagen til militærutgifter neste år. Nå går det videre til Trump for godkjenning.

Skulle Trump legge ned veto, som han har truet med flere ganger, viser avstemningene at begge kamrene har det to tredelers flertallet som er nødvendig for å få snudd et presidentveto.

Den siste versjonen av budsjettet går flere steder mot Trumps ønsker. Budsjettutkastet stanser blant annet inntil videre Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Tyskland.

Forsvarsministeren må først legge fram en analyse om konsekvensene av en slik beslutning og deretter må det gå minst 120 dager før en eneste av de 34.500 soldatene kan hentes hjem.

Forslaget forsøker også å begrense eller på andre måter skape vanskeligheter for Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan og Sør-Korea.

Trump knytter sin vetotrussel til et krav om at Kongressen må slå ned på sosiale medier som Twitter og Facebook, som han hevder motarbeider ham og republikanerne.

Han knytter også vetotrusselen til at det i budsjettforslaget står at navn på tidligere sørstatsgeneraler skal fjernes fra ti militærbaser.