Nyheter

JOBBET SENT: Lysene i kongressbygningen i Washington sto på sent mens representantene forsøker å finne ut hvordan de kan avverge at USA misligholder utenlandsgjelden sin.

USAs gjeldsutfordringer kan sette sikkerheten på spill, sier Lloyd Austin

USA har nok en gang nådd gjeldstaket. – Mislighold vil undergrave den økonomiske styrken som vår nasjonale sikkerhet er forankret i, advarer USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I juli nådde USA igjen grensen for hvor mye penger landet kan låne. Det er ikke første gang, og gjeldstaket har blitt hevet over 100 ganger tidligere, skriver BBC.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men større konfliktlinjer mellom republikanerne og demokratene gjør at Kongressen denne gangen har slitt med å finne en løsning. Utfallet kunne i verste fall bli at USA ikke har råd til å betale avdragene på sin eksisterende utenlandsgjeld. Såkalt mislighold av gjelden kan i ytterste fall få enorme konsekvenser for det amerikanske samfunnet og verdensøkonomien.

Men med kun tolv dager igjen klarte senatet å bli enige om å heve gjeldstaket, meldte The New York Times natt til torsdag lokal tid.

Truer amerikansk økonomi

Lederen for republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, har allerede kunngjort at representantene fra hans parti ikke er villige til å gå med på det samme en gang til.

Onsdag advarte USAs forsvarsminister Lloyd Austin om hva som kan skje, hvis mislighold blir en realitet.

– Mislighold vil undergrave den økonomiske styrken som hele vår nasjonale sikkerhet er forankret i, sa forsvarsministeren i en pressemelding.

ADVARER: USAs forsvarsminister Lloyd Austin frykter for fremtiden til ansatte og bedrifter hvis USA ikke klarer å betjene utenlandsgjelden sin. Her var Austin på en kongresshøring 29. september.

Kan ramme lønnsutbetalinger

– Som forsvarsminister har jeg ikke autoritet eller mulighet til å sørge for at vårt forsvarspersonell, sivilt ansatte eller leverandører blir betalt til det fulle eller til avtalt tidspunkt, sa Austin.

Han advarte om at dette vil gå hardt ut over familier til ansatte i forsvarssektoren og leverandører. Blant annet kan 2,4 millioner pensjonister oppleve å ikke få pensjonsutbetalingene sine.

– Mislighold kan også undergrave USAs rykte internasjonalt som en stabil partner når det gjelder økonomi og sikkerhetspolitikk, føyde forsvarsministeren til.

Powered by Labrador CMS