Nyheter

FORTSETTELSE: Krigen i Ukraina har foregått i seks dager, og det kommer stadig nye oppdateringer. Her venter ei jente på toget som venter på å forlate Ukraina. 26. februar 2022.
FORTSETTELSE: Krigen i Ukraina har foregått i seks dager, og det kommer stadig nye oppdateringer. Her venter ei jente på toget som venter på å forlate Ukraina. 26. februar 2022.

Siste nytt fra Ukraina: Russland anmoder innbyggere nær etterretningsbygg om å evakuere

Det russiske forsvarsdepartementet har advart om at de om kort tid vil slå til mot ukrainske etterretningsbygg i sentrum av Kyiv og ber sivile om å evakuere.

Publisert Sist oppdatert

Det dreier seg blant annet om kontorene til den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU og et senter for såkalt psykologisk krigføring, ifølge en melding på Twitter-kontoen til det russiske statlige nyhetsprogrammet Vesti.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bakgrunnen skal være «å stanse informasjonsangrep mot Russland.»

NTB: Ukrainske nødetater: Minst ti drept i angrep mot Kharkiv

Russiske styrker angrep i morgentimene tirsdag mål i sentrum av Ukrainas nest største by Kharkiv. Nødetatene i byen melder om minst ti drepte, ifølge AFP.

Målet for angrepet var ifølge BBC en offentlig bygning ved Frihetstorget, der administrasjonen i regionen holder hus. Angrepet ble fanget på video og viser en rakett treffe fronten på bygningen.

Rådhuset i Kharkiv i Ukraina, 1. mars 2022.
Rådhuset i Kharkiv i Ukraina, 1. mars 2022.

Opptaket viser en kraftig eksplosjon og utbrente biler i gaten utenfor etterpå.

Kharkiv er med sine 1,6 millioner innbyggere Ukrainas nest største by og har vært gjenstand for flyangrep og harde kamper mellom russiske angripere og ukrainske regjeringsstyrker de siste dagene.

NTB: Ukrainas parlament: Hviterussiske soldater er på ukrainsk territorium

Kun timer etter at Hviterusslands president nektet for at hans land skulle gå inn i Ukraina, hevder ukrainske myndigheter at hviterussiske soldater er i landet.

UKRAINSK TERRITORIUM: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har avvist at Hviterussland skal delta i invasjonen av Ukraina.
UKRAINSK TERRITORIUM: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har avvist at Hviterussland skal delta i invasjonen av Ukraina.

— Hviterussiske soldater er i Tsjernihiv-regionen, skriver parlamentet Verkhovna Rada på Twitter.

— Den hviterussiske hæren deltar ikke i militæraksjonen. Vi kan bevise dette for alle. Russland har ikke engang tatt opp dette med oss. Vi har ikke planer om å delta i spesialoperasjonen i Ukraina i fremtiden. Det er ikke behov for dette, sa Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko til statlige medier tirsdag ifølge BBC.

Frykten de siste dagene har vært at hviterussiske styrker skal bli med i kampen om å innta Kyiv. I tillegg er vestlige land og Ukraina sterkt kritiske til at Russland brukte hviterussisk territorium til å starte invasjonen. Mandag sa hviterusserne ja i en folkeavstemning til å endre grunnloven slik at atomvåpen kan plasseres på landets territorium.

NTB: Storbritannia: Det russiske flyvåpenet har ikke kontroll i lufta over Ukraina

Britisk etterretning sier Russland fortsatt ikke har kontroll i lufta over Ukraina.

– Russland har mislyktes i å ta kontroll over luftrommet over Ukraina, noe som har ført til at de har gått over til å operere om natta for å redusere tapene, skriver det britiske forsvaret i en etterretningsoppdatering lagt ut på Twitter tirsdag morgen.

Ukrainske myndigheter hevdet tirsdag at forsvaret hadde skutt ned fem jagerfly og et helikopter mandag. Tallene er ikke blitt verifisert fra uavhengig hold.

Det britiske forsvaret skriver også at framrykkingen mot Kyiv har hatt liten framdrift de siste 24 timene.

– Vedvarende logistiske problemer er sannsynligvis årsaken, skriver de, og fortsetter:

– Russiske styrker har økt bruken av artilleri nord for Kyiv og i nærheten av Kharkiv og Tsjernihiv. Bruken av tungt artilleri i tett befolkede urbane områder øker faren for sivile tap kraftig.

NTB: Flere russiske fly skutt ned

Den ukrainske hæren hevder den har skutt ned flere russiske jagerfly idet krigen i Ukraina går inn i sin sjette dag.

Ifølge hæren ble fem russiske jagerfly og ett helikopter skutt ned under luftangrepene som skjedde mandag. Informasjonen er ikke blitt verifisert av uavhengige kilder og russerne oppgir selv sjelden tap.

Ukrainske medier skriver at flyene ble skutt ned under angrep mot byene Vasylkiv og Brovarij, som ligger i området rundt Kyiv. I tillegg ble en krysserrakett og et helikopter skutt ned nær hovedstaden, melder militæret.

Det opplyses også at ukrainske jagerfly angrep russiske stridsvogner og styrker nær Kyiv, mens bomber ble sluppet i Tsjernihiv og Berdjansk, som er under russisk kontroll.

NTB: Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av hendelsene som har funnet sted natt til tirsdag i Ukraina-krigen.

  • Russiske angrep i Kharkiv i Øst-Ukraina og fremrykking mot hovedstaden Kyiv har fortsatt gjennom natten. Myndighetene melder også om at det er blitt innledet angrep mot byen Kherson sør i landet.
  • Nye analyser av satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar Technologies viser angivelig en 64 kilometer lang russisk militærkolonne på vei mot Ukrainas hovedstad Kyiv. Selskapet hadde tidligere opplyst at kolonnen var 27 kilometer lang.
  • Begge parter i krigen skal ha blitt påført tap i et russisk angrep i regionen Sumy nordøst i Ukraina. Ifølge det ukrainske antikorrupsjonsnettstedet Antikor dreier det seg om muligens 70 drepte på den ukrainske siden, og et stort antall drepte på den russiske siden. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.
  • Ukraina fjerner midlertidig visumkrav for alle utlendinger som vil inn i landet for å kjempe sammen med landets væpnede styrker mot Russland. Endringen trer i kraft fra i dag, opplyser president Volodymyr Zelenskyj.
  • USA lover flere sanksjoner mot Russland og mer våpen til Ukraina. Det uttalte Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i natt etter at han hadde snakket med sin amerikanske motpart Antony Blinken på telefon.
  • Australias statsminister Scott Morrison kunngjorde i natt at Australia skal sende raketter, ammunisjon og annet militært utstyr, til en samlet verdi på 444 millioner kroner, til Ukraina.
  • Algeries statlige gass- og oljeselskap Sonatrachs sjef Toufik Hakkar har ifølge BBC kunngjort at landet står klart til å levere mer gass til EU. Rørledningen som går til Italia har mer kapasitet, opplyser han. 11 prosent av EUs gassimport kommer i dag fra Algerie.
Powered by Labrador CMS