Nyheter

IRIS-T: Det tyske systemet Iris-T avbildet under en øvelse på Island i 2007.
IRIS-T: Det tyske systemet Iris-T avbildet under en øvelse på Island i 2007.

Ukraina har fått det tyske luftforsvarssystemet Iris-T

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov kalte det en «ny æra» da systemet kom for en uke siden. President Zelenskyj takker Tysklands statsminister Olaf Scholz for leveransen.

Publisert Sist oppdatert

– Dette tyske systemet beskytter ikke bare ukrainsk luftrom. Det ivaretar europeisk stabilitet ved å begrense russisk terror, som rammer landet vårt nå og deres land i fremtiden, sa Volodymyr Zelenskyj i en videotale til EU-toppmøtet som ble holdt i Brussel torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det første Iris-T-systemet ankom Ukraina for en uke siden. Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov kalte det en «ny æra».

Tyskland ønsker i første omgang å sende fire slike systemer til Ukraina, til en verdi av nærmere 1,5 milliarder kroner.

Systemet kan beskytte en mellomstor by, og kan skyte mot mål som befinner seg i en høyde på opptil 20 kilometer i luften. Systemet har en rekkevidde på 40 kilometer.

Zelenskyj sa i talen at Ukraina trenger flere luftforsvarssystemer for å kunne få på plass et pålitelig luftskjold, og han henvendte seg spesielt til Frankrike og Italia, samt USA, med dette ønsket.


Powered by Labrador CMS