Nyheter

KUNDE: Ungarns kontroversielle statsminister, høyrepopulisten Viktor Orbán, var i fjor den største kunden for tysk våpenindustri.
KUNDE: Ungarns kontroversielle statsminister, høyrepopulisten Viktor Orbán, var i fjor den største kunden for tysk våpenindustri.

Nedgang for tysk våpeneksport

Tysk våpenindustri eksporterte i fjor langt mindre enn året før, men til flere kontroversielle mottakere, viser ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

2019 var et rekordår for tysk våpenindustri, men i fjor falt eksporten med 27 prosent til rundt 59 milliarder kroner, går det fram av en rapport til regjeringen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ungarn, som ledes av den kontroversielle høyrepopulisten Viktor Orbán, topper listen over kjøpere og mottok i fjor våpen og militært utstyr for drøyt 7 milliarder kroner fra Tyskland.

Egypt var også storkunde og kjøpte for 6,4 milliarder kroner, noe Tyskland har høstet kritikk for. Landet styres av kuppgeneralen Abdel Fattah al-Sisi og anklages for grove brudd på menneskerettighetene.

Les også: Riksrevisjonen slakter UDs kontroll av våpeneksport

Tyske myndigheter forsvarer salget ved å vise til at 99 prosent av eksporten gikk til den egyptiske marinen, blant annet i form av ubåter og patruljebåter.

– Dette kan ikke benyttes til undertrykkelse i Egypt, sier en talsmann for det tyske finansdepartementet.

Israel, som siden 1967 har trosset pålegg fra FN om å avslutte okkupasjonen av Vestbredden, Gaza og Golanhøydene, er også en god kunde for tysk våpenindustri og kjøpte for nærmere 4,9 milliarder kroner i 2020.

Powered by Labrador CMS