Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2056_tyrkiasamarbeidermedforum_2056_tyrkiasamarbeidermedhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9594Luftforsvarssystemet S-400 som Tyrkia vurderer å kjøpe./forum-media/PubImages/tdc05701.jpgLuftforsvarssystemet S-400 som Tyrkia vurderer å kjøpe.

Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettsystem

Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia og Russland skal samarbeide om produksjon av rakettsystemet S-500. Tyrkia har også kjøpt luftforsvarssystemet S-400.

Tyrkias kontroversielle avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO og har ytterligere kjølnet et allerede anstrengt forhold til USA. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjorde det klart lørdag at han ikke har tenkt å endre den avgjørelsen, tvert om.

– Det er absolutt ikke snakk om at Tyrkia skal trekke seg fra innkjøpet av S-400. Det vil bli en felles produksjon av S-500 etter S-400, sa Erdogan i Istanbul.

Den 22 mai holder NATOs forsvarsministre møtes for første gang etter at den amerikanske generalen Tod D. Wolters har overtatt som alliansens øverstkommanderende i Europa. Det skjer i Brussel.
Samtidig melder CNBC at Tyrkia har to uker på å avbryte kjøpet av S-400 fra Russland. Hvis ikke kan landet risikere sanksjoner. Amerikanerne ønsker istedenfor at Tyrkia skal kjøpe Patriot luftforsvarssystemer.

 

 

forum_2056_tyrkiasamarbeidermedforum_2056_tyrkiasamarbeidermedhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=9590Tyrkias avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO./forum-media/PubImages/ERDOGAN NETT.jpgTyrkias avgjørelse om innkjøp av S-400 fra Russland høstet krass kritikk fra landets allierte i NATO.

USA har en rekke ganger advart Tyrkia mot å kjøpe de russiske systemene. USA og NATO hevder de ikke er kompatible med NATOs systemer og utgjør en sikkerhetstrussel. I april stanset USA inntil videre alle leveranser av F-35-fly til Tyrkia på grunn av innkjøp av russisk luftforsvarssystem, og deretter innstilte Pentagon ytterligere leveranser av F-35-deler. Erdogan lar seg ikke presse. Han har avvist kravet og sier at Tyrkia er en suveren stat som kjøper våpensystemer fra hvem de vil.

Tyrkiske piloter er for tiden i USA og får trening i å fly F-35, som Tyrkia er ventet å kjøpe 100 stykker av. Erdogan har påpekt at et F-35-prosjekt der Tyrkia utestenges, er dømt til å kollapse. Han regner med å få F-35-flyene «før eller senere», mens S-400-systemene skal være på plass i jul, om ikke før.

Selv om forholdet mellom Tyrkia og Nato har vært anstrengt en periode så understreket generalsekretær Jens Stoltenberg at landet er en viktig alliert. Det skjedde under et besøk i Tyrkia, hvor Stoltenberg blant annet hadde samtaler med Erdogan. Nato har de siste årene investert mer en fem milliarder dollar i Tyrkia, blant annet i flyplasser, marinebaser og radarfasiliteter.

Publisert 22. mai 2019 11:03.. Sist oppdatert 22. mai 2019 11:37.