– Det ville være ansvarlig politikk å se på alternative forsvarsallianser i tillegg til Nato. Det er vanskelig å se for seg at USA vil ta på seg det samme lederansvaret som før, også etter Trump, sier Melby.
– Det er så stor avstand mellom republikanere og demokrater. Det vil på sikt få konsekvenser for utenrikspolitikken som blir ført, sier Melby.
Betaler for lite
Donald Trump har tidligere beskyldt andre Nato-land, og i særdeleshet Tyskland for å bruke for lite penger på militæret. Forut for Nato-toppmøtet i sommer rettet han en kraftsalve i retning av Nato-land som ikke møter to- prosentsmålet.
Seniorforsker Svein Melby er likevel tydelig på at Norge og andre Nato-land bør ta signalene fra Trump på alvor, selv om han avviser en snarlig amerikansk utmelding fra Nato.
– Det vil være en lang prosess og politikere blant republikanere og demokratene vil stille seg på bakbeina. Et forslag om å melde USA ut av Nato vil møte stor motstand i Kongressen.
– Han er nødt til å ha ryggdekning for en slik beslutning i nasjonalforsamlingen, sier Melby.
Seniorforskeren mener signalene fra Trump skaper usikkerhet rundt sikkerhetsgarantien som USA har vært målbærer av. Melby mener den er i ferd med å bli svekket.
– Forholdet til USA og Nato har vært bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Vi bør erkjenne at stadig flere amerikanere mener at alliansen er altfor dyr for dem.
– Flere vil si at USA har brukt Nato som sitt utenrikspolitiske verktøy, noe som de har tjent på?
– Absolutt, og USA har brukt Nato til å oppnå en dominerende rolle i verdenspolitikken, sier Melby før han understreker USAs ledende rolle i forsvarsalliansen.
– Nato er ingenting uten USA. Den amerikanske sikkerhetsgarantien er selve fundamentet for alliansen.