Nyheter:

– Nordmennene skal få bank når de kommer

Danske stridsvogner er i fremste linje i Tylldalen sør for Tynset. De skal gi fienden fra nord juling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå venter vi bare på at de norske stridsvognene skal komme. Så skal vi gi dem bank, sier ildleder Simon.

Han står nesten helt i fremste rekke i en ildledningsvogn. Der observerer de mulig fremrykking over Tylldalen, sør for Tynset og rapporterer til de øvrige stridsvognene som skal lede sin ild mot inntrengerne.

I tett skog har de danske stridsvognene forsøkt å kamuflere seg så godt de kan. Bare halvannen kilometer lenger nord står stridsvogner og mannskaper fra Panserbataljonen klare til å gå til angrep.

– De må bare komme. Vi er klare, sier Simon. 


Han og resten av danskene utgjør styrkene i sør under Nato-øvelsen Trident Juncture. I disse dager trykker fienden fra nord sørover i terrenget, nedover flere dalfører over Midt-Norge sør for Trondheim. Situasjonen fra Tylldalen er bare én av flere frontlinjer under øvelsen.

– Terrenget i Norge gir oss en unik mulighet til å øve taktikk på alle nivåer. Fra kompani, til avdeling og enkeltvogn, sier oberstløytnant Jesper Møller-Pedersen. Han er sjef for panserbataljonen i Jyske Dragonregiment.

Danskene er med i en multinasjonal brigade sammen med briter og polakker. Polakkene ratter rundt i sovjetiskproduserte stridsvogner av typen T-72 og stormpanservogner av typen BMP-1, som har historie tilbake til 1960-årene. Britene har mer moderne utstyr, men befinner seg akkurat nå i nabodalen til der danskene forsvarer sine stillinger.

Danske stridsvogner er klare til kamp mot styrkene fra nord.
Peter Hvid lytter til en potensiell fiende.
.– Det har vært stille i to dager, nå håper vi på action, sier Simon Schleemann (stående) og Peter Hvid.
Danske stridsvogner er klare til kamp mot styrkene fra nord.


– Vi er her med en stridsvogneskadron med Leopard 2-vogner og en mekanisert kampgruppe med 113-vogner, i tillegg til andre kjøretøy og vogner. Totalt er vi 800 menn og kvinner, sier bataljonssjefen til Forsvarets forum.

Han sier øvelsen er veldig nyttig for danskene.

– Vi har ikke minst fått øvd skikkelig på vinterkrig før Nato-øvelsen dro i gang. Det kan vi takke våre venner i Telemark bataljon for. De har tatt godt vare på oss de ukene vi var på Rena før selve øvelsen startet.

– Men nå er nordmenn i Panserbataljonen blitt fiender?

– Ja, i Nato-øvelsen er de blitt det. Men ellers er vi veldig glad for samarbeidet vi har med nordmennene. Telemark bataljon kommer også til Danmark og er med i en panserøvelse hos oss, forteller Møller-Pedersen.

Kasper Pedersen holder utkikk nordover, mot nordmenn og Telemark bataljon som er ventet snart.
Magnhild Søgaard og Kjersti Jackson (skjult) satte opp norske flagg, lagde vafler og smultringer. Danskene Axel Nilsen og Jesper Mølgaard fikk smake.
Dette er fremste stridsvogn i styrkene fra sør. Rundt hjørnet lurer Telemark bataljon.
Denne stridsvognføreren er klar for kamp ved Tynset.


Powered by Labrador CMS