Nyheter:

– Nordmennene skal få bank når de kommer

Danske stridsvogner er i fremste linje i Tylldalen sør for Tynset. De skal gi fienden fra nord juling.

Publisert Sist oppdatert

– Nå venter vi bare på at de norske stridsvognene skal komme. Så skal vi gi dem bank, sier ildleder Simon.

Han står nesten helt i fremste rekke i en ildledningsvogn. Der observerer de mulig fremrykking over Tylldalen, sør for Tynset og rapporterer til de øvrige stridsvognene som skal lede sin ild mot inntrengerne.

I tett skog har de danske stridsvognene forsøkt å kamuflere seg så godt de kan. Bare halvannen kilometer lenger nord står stridsvogner og mannskaper fra Panserbataljonen klare til å gå til angrep.

– De må bare komme. Vi er klare, sier Simon. 


Han og resten av danskene utgjør styrkene i sør under Nato-øvelsen Trident Juncture. I disse dager trykker fienden fra nord sørover i terrenget, nedover flere dalfører over Midt-Norge sør for Trondheim. Situasjonen fra Tylldalen er bare én av flere frontlinjer under øvelsen.

– Terrenget i Norge gir oss en unik mulighet til å øve taktikk på alle nivåer. Fra kompani, til avdeling og enkeltvogn, sier oberstløytnant Jesper Møller-Pedersen. Han er sjef for panserbataljonen i Jyske Dragonregiment.

Danskene er med i en multinasjonal brigade sammen med briter og polakker. Polakkene ratter rundt i sovjetiskproduserte stridsvogner av typen T-72 og stormpanservogner av typen BMP-1, som har historie tilbake til 1960-årene. Britene har mer moderne utstyr, men befinner seg akkurat nå i nabodalen til der danskene forsvarer sine stillinger.


– Vi er her med en stridsvogneskadron med Leopard 2-vogner og en mekanisert kampgruppe med 113-vogner, i tillegg til andre kjøretøy og vogner. Totalt er vi 800 menn og kvinner, sier bataljonssjefen til Forsvarets forum.

Han sier øvelsen er veldig nyttig for danskene.

– Vi har ikke minst fått øvd skikkelig på vinterkrig før Nato-øvelsen dro i gang. Det kan vi takke våre venner i Telemark bataljon for. De har tatt godt vare på oss de ukene vi var på Rena før selve øvelsen startet.

– Men nå er nordmenn i Panserbataljonen blitt fiender?

– Ja, i Nato-øvelsen er de blitt det. Men ellers er vi veldig glad for samarbeidet vi har med nordmennene. Telemark bataljon kommer også til Danmark og er med i en panserøvelse hos oss, forteller Møller-Pedersen.