Nyheter:
Fregatt kolliderte
KNM Helge Ingstad må sikres før fregatten kan slepes etter kollisjonen natt til torsdag. Åtte personer er lettere skadet.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Siste nytt:
Disse bildene viser skadene på fregatten samt et oversiktsbilde over hvor ulykken fant sted.
Marius Vågenes Villanger, fotograf i Sjøforsvaret var på KNM Helge Ingstad da fregatten kolliderte. Han tok dette bildet kort tid etter:
Vågenes Villanger har også lagt ut denne meldingen på Instagram:
Klokka 13. Under en pressekonferanse på Haakonsvern i Bergen, mener sjef Sjøforsvaret at det for tidlig å konkludere om årsaken til kollisjonen mellom tankskipet TS Sola og KNM Helge Ingstad.
– Vi tar godt vare på besetningen på mottakssenteret på Haakonsvern. Vi har opprettet et pårørendesenter på Briggen. Vi har fokus på å ta vare på personellet og sikre fartøyet, sier sjef Sjøforsvaret Nils Anderas Stensønes.
Ifølge Stensønes er åtte av besetningen lettere skadet: To er på Haukeland sykehus, to er fortsatt på legevakten, mens de fire siste er tilbake på Haakonsvern.
– Vi er glade for at skadene på personellet ikke er større. Personellet var vår største bekymring.
Overfor Forsvarets forum utrykker sjef for Forsvarets operative hovedkvarter lettelse for at det ikke gikk verre.
– Jeg er først og fremst glad for at ingen er alvorlig skadet, sier generalløytnant Rune Jacobsen.
– Å kunne miste én av fem fregatter, er meget bekymringsfullt, sier Jacobsen.
Sjef Sjøforsvaret Nils Andreas Stensønes sier at Statens havarikommisjon nå er på vei til Bergen for å granske ulykken.
Må sikres. Ifølge kommandør i Sjøforsvarsstaben, Sigurd Smith, har det ikke vært et forsøk på å slepe båten.
– Vi må sikre fartøyet mer permanent for eventuelt å slepe den senere.
Klokka 11.15: KNM Helge Ingstad ser ut til å stabilisert seg. Hviler mot skjærgården og trolig sjøbunnen.
Klokka 10.45: KNM Helge Ingstad har kraftig slagside og lar seg ikke slepe nå. Helikopterdekket er i ferd med å gå under vann, opplyser NRK.
Hele mannskapet på 137 om bord ble berget under en redningsoperasjon som er fanget på film her.
Åtte av mannskapet er skadet.
Forsvaret skal holde en pressekonferanse klokken 13 på Haakonsvern i Bergen.
Equinor, tidligere Statoil, jobber med å stenge av råoljeanlegget Stureterminalen i Øygarden.
Politiinspektør Frode Karlsen sier at de har innledet etterforskning og avhør i kjølvannet av kollisjonen, for å avdekke hendelsesforløpet.
Pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, bekrefter overfor Forsvarets forum at syv personer har kommet til skade.
– Det er etablert et pårørendesenter, uten at jeg vil kommentere hvor dette er, sier Moen. Kollisjonen mellom fartøyene skjedde like etter 0430-tiden natt til torsdag. To av de skadede skal være sendt til sykehus, de andre blir behandlet ved legevakt.
Alle om bord er evakuert. Fartøyet stod ved morgentimene med baugen delvis opp mot land, trolig for å forhindre at det skal synke. Av bildene som er tatt av havaristen kan det se ut som om fregatten har tydelige skader på styrbord side, omtrent midtskips. Senere på morgenen i dag har brannvesenet og redningsstyrkene på stedet sagt at man skal taue fartøyet.
I morgentimene ble det opprettet en buffersone rundt fartøyet, på grunn av det Forsvaret har oppgitt til tv-kanalen som «ustabile torpedoer».
Forsvarets forum seilte søndag til onsdag med fregatten KNM Otto Sverdrup utenfor kysten av Trøndelag og ned til Kristiansund.
Det var etter at øvelse Trident Juncture var over tirsdag kveld at 27 fartøy dagen etter samlet seg til såkalt PHOTOEX, altså en fotoøvelse der man går i formasjon med alle tilgjengelige skip. Bildet kan du se i denne artikkelen.
Her deltok flere norske fartøy som har deltatt i øvelsen, også fregatten KNM Helge Ingstad.
Om lag 13-14 timer senere har fregatten kollidert med tankbåten, mens fregatten var på vei til Haakonsvern i Bergen.
Ifølge 110-sentralen i Hordaland var det 137 menn og kvinner om bord i fregatten og 23 i tankbåten Sola TS.
– Vi er glade for at alt personell er gjort rede for og i sikkerhet, sier pressetelasmann Ivar Moen.
Brannvesen og redningsdykkere er på plass ved fartøyene, og det jobbes med å legge ut lenser for å ta unna eventuelt olje- og drivstoffsøl.
Forsvaret leder bergingsoperasjonen i tett samarbeid med Kystverket. Hendelsen er rapportert inn til Statens havarikommisjon. Forsvaret har etablert pårørendetelefon: 800 87 650. Pårørendesenter er opprettet.