Nyheter:
Denne bygda har tjent over 350.000 kroner på å selge burgere
På tettstedet Voll har Nato-øvelsen satt dype spor – på godt og vondt.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I bekmørket, kun opplyst av lyset fra en liten bod, står Logan Seymore sammen med tre soldatkollegaer. I hånden holder de hver sin doble cheeseburger, over hodene deres henger et lite neonskilt med teksten «Open».
– Jeg hadde hørt om dette stedet fra andre soldater i leiren. De sier at maten er veldig god. Og det stemmer. Det er tjukke hamburgere med ost, bacon og salat. Og særlig burgerdressingen smaker himmelsk, forklarer Seymore lyrisk.
De fire burgervennene og tusenvis av andre soldater har tilbragt snart to uker i området rundt grenda Voll i Rennebu kommune. Her ligger «Camp Voll», som også går under navnet «Camp Leatherneck» og «Camp Odin». Kjært barn, mange navn. Menyen har bestått av mat fra messa og feltrasjoner. Det er det tydelig at det er kjærkomment med litt avveksling i matveien.
– Jeg så ikke engang på prisen når jeg bestilte. Jeg bare dro kortet. Det er deilig med litt ordentlig fast food. Det blir garantert flere turer hit, understreker Seymore, som innrømmer at han kanskje er litt over gjennomsnittet glad i burgere.
dugnad
Bak den lille boden stiger røyken opp fra en liten trebu. Her står en mann og flipper burgerkjøtt. Nyinnflyttede bygdebeboer Christopher Weyde fra Gjøvik, har tilbragt noen kvelder ved disse lefsetakkene som blir brukt for anledningen. Ved siden av står svigerfar Jan Ivar Kvam. Det er han som er initiativtaker bak denne lille pop-up-bedriften.
– Den første dagen vi åpnet boden, solgte vi burgere for nesten 11 000 kroner. På én kveld er rekorden 38 000 kroner, sier en blid Kvam.
Og det er ikke bare burgere det går i. Ved siden av den lille burgerboden, står «dessertboden». Her står barnebarnet til Kvam, Sigrid Gjermundsdatter på 11 år og naboene hennes Einar Husand (78) og kona Inger Anne Vold (71). De kan blant annet by på kanelboller, vafler og kakao.
– Vaffel med rømme og syltetøy har vært en ny og gledelig opplevelse for mange, sier Inger Anne og legger til at de amerikanske soldatene har vært så snille og høflige.
Hele grenda har gått sammen og jobber i en frivillig turnus for å holde burgersjappa åpen fra klokken 16 til 20 hver dag.
Gjørmejorder
Til vanlig er det store områder med gressjorder her. Men leiren som har huset over 2000 soldater på det meste, har satt spor. Nå er det nesten bare gjørme igjen. Selv om bygda har dratt frem kremmerånden og sett sitt snitt til å tjene litt penger, er det mye spenning og bekymring knyttet til ettervirkningene av øvelsen. Det har vært både gledelig og litt utfordrende å få en hel gjeng med Nato-soldater i bakgården. Kvam og de andre bøndene som har stilt jordene til disposisjon, sa ja, da Forsvaret spurte om å få bruke jorda.
– Men vi følte ikke akkurat at vi kunne si nei, legger Kvam til.
Hvis han hadde sagt nei, har Forsvaret fortsatt mulighet til å ta jordene, ved å benytte seg av rekvisisjonsloven. Han følte uansett det beste var å samarbeide.
Det er først etter at øvelsen er over, skadeomfanget blir klart. De fem bøndene som har stilt jorda til disposisjon har fått en uavhengig tredjepart til å gå over jordene i forkant og etterkant av øvelsen. Så skal skadene erstattes. Nå er campen relativt tom, men det er tunge kjøretøy som har rullet rundt her. Kvam er redd for at de må grave langt ned for å sørge for at nok oksygen kommer inn igjen, i det som nå er et svært tettpakket jordsmonn. Hvis ikke det gjøres riktig, risikerer han dårlige gressavlinger i mange år fremover i tid.
Nytt grendehus
Til tross for belastningen, er Kvam positiv til øvelsen i sin helhet. Det var også under et forberedelsesmøte som Forsvaret holdt før øvelsen, at bygda ble gjort oppmerksomme på at det kunne være inntektsmuligheter i forbindelse med besøket fra så mange utenlandske soldater. De fikk rett. Etter rundt to uker i drift, har Voll Flerbrukshus, Normisjonen og Rennebu Enspireskole som har etablert utsalget, tjent rundt 360 000 kroner.
– Det er som å organisere en liten bedrift. Og jo mer hektisk det er, jo blidere blir vi. Akkurat nå rir vi på en bølge. Man kan ikke treffe på folk i bygda uten at det blir snakk om hamburgerne, forteller han da Forsvarets forum er innom.
Overskuddet skal brukes på å bygge et nytt grendehus i den lille bygda. Over 70 stykker har bidratt for å produsere og selge hamburgere. Andre baker kanelsnurrer eller donerer ingredienser som trengs for å lage vaffelrøre. Alle stiller opp og jobber gratis.
– I kveld har jeg vel flippet cirka 200 burgere. På det mest hektiske er det vanskelig å produsere nok, forteller Weyde.
En soldat kjøpte tre doble hamburgere på rappen. Deretter rundet han av måltidet med to pølser. De fleste marineinfanteristene har ikke like stor appetitt, men likevel blir det klingende mynt i kassen.
– Jeg har selv vært i Forsvaret og vet hvor godt det er med fast food når man er på øvelse. Jeg skjønte at vi hadde potensiale til å selge en del, forteller Kvam.
Dugandsgjengen har tidligere fått Dagsrevyen på besøk. Samme kveld skal Kvam direkte på radio for å snakke om det de har fått til på Voll i Rennebu.
– Vi begynner å bli kjent som burgerbygda. Og det lever vi helt fint med, ler han.