Nyheter:

Tok spørsmålene på nederlandsk

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen imponerte på nesten flytende nederlandsk da Nederlands forsvarsminister og forsvarssjef besøkte Rena.

Publisert Sist oppdatert

Den norske admiralen gikk på stabsskole i Nederland for 20 år siden og språket han lærte seg på det snaue året han var der, har han ikke glemt.

– Jeg kjente jeg var litt rusten, men det kommer sakte tilbake når jeg får prøvd meg, sier admiralen til Forsvarets forum mens han igjen prøver seg på noen nederlandske strofer.


Overfor både Nederlands forsvarsminister og forsvarssjef fikk Bruun-Hanssen frisket opp i gamle språkminner.

Også overfor noen nederlandske soldater fikk han prøvd seg, da han gikk en hilserunde blant norske, tyske og nederlandske soldater som deltar under Trident Juncture – eller bare «Terje» som øvelsen har fått som navn av mange norske soldater.

Nederlands forsvarssjef, admiral Rob Bauer og den nederlandske forsvarsministeren Ank Bilieveldfeld besøkte camp Rødsmoen sammen med den norske forsvarssjefen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Sammen inspiserte de alle fire Natos Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) som viste frem sine kapasiteter sammen med VJTF-sjef, admiral Ullrich Spannuth.

– Vi øver på å komme oss hit, så skal vi øve på å virke sammen før vi øver på å operere sammen i teig, forklarer VJTF-sjef Spannuth overfor Forsvarets forum.


– Norge skal stille med styrkebidrag i VJTF fra 2019, da med Telemark bataljon oppsatt som stridsgruppe, sammen med et artilleribatteri, fjernoppklaringseskadron, sanitetskompani med sykehus og et CSS-kompani, sier oberst Jan Østbø, nestkommanderende i Natos VJTF-styrke. 

Avdelingene skal gjennom hele 2019 stå på kort beredskap for Nato.

– De er 900 menn og kvinner pluss et nasjonalt støttekompani på 80 mann. Deler av styrken skal øve i Polen neste år under øvelse Noble Jump, forteller Østbø.