Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_3011_tidligereesjefiaustrforum_3011_tidligereesjefiaustrhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10759– Effektene er nødvendigvis ikke synlige på mange år, og innen den tid er det for seint, sier den tidligere sjefen for landets etterretningstjeneste. Foto: Mark Schiefelbein, AP/forum-media/PubImages/HFJLKBtxyg4.jpg– Effektene er nødvendigvis ikke synlige på mange år, og innen den tid er det for seint, sier den tidligere sjefen for landets etterretningstjeneste. Foto: Mark Schiefelbein, AP

Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding

Australias innenrikspolitikk kan bli utsatt for påvirkning fra utenlandske stater, særlig fra Kina, sier den tidligere sjefen for landets etterretningstjeneste.

Spionasje og utenlandsk innblanding er farlig, påpeker Duncan Lewis, tidligere sjef for Australias etterretningstjeneste ASIO, i et intervju med avisa Sydney Morning Herald.

– Effektene er nødvendigvis ikke synlige på mange år, og innen den tid er det for seint. Du våkner en dag og ser at beslutningene som blir tatt i landet ditt, ikke er i landets interesse, sier Lewis i det første intervjuet siden han gikk av som etterretningssjef i september.

Lewis mener en hver politiker er et potensielt mål for Kina. Landet jobber for å øke innflytelsen i australsk forretningsliv og mediekretser.

– Det er Kina som i størst grad bekymrer myndighetene i Australia, selv om også andre land bekymrer, hevder Lewis.

I juni vedtok Australia en lov som skal bekjempe utenlandsk påvirkning på politikk og andre forhold innenlands.

Kinesiske selskapet har investert stort i gruveindustrien i Australia, fulgt av eiendom og transport, ifølge avisa The Guardian. Men de kinesiske investeringene har minket og har i år falt til det laveste nivået på fem år, skriver France 24.

Publisert 22. november 2019 08:16.. Sist oppdatert 22. november 2019 11:03.