Nyheter:

Årets pepperkake-leir som står i messa på Terningmoen.
Årets pepperkake-leir som står i messa på Terningmoen.

Bli med på vår førjulskonkurranse: #pepperkakebrakka2020

Har du en arkitekt i magen? Send inn bilder av ditt militære pepperkakehus.

Publisert Sist oppdatert

I år lanserer vi en konkurranse for å kåre det beste pepperkakehuset i Forsvaret. Det kan være alt fra brakker, messebygg, verkstedet eller andre bygninger. Eller hva med signalbygg som Ormen lange på Rena eller Istindportalen på Bardufoss?

Terskelen er lav, så her er det bare å sende inn bilder av det ferdige bygget samt en kort beskrivelse til; [email protected] med «Pepperkakebrakka 2020» i emnefeltet.

Legg også ut på Instagram med #pepperkakebrakka2020 og tagg Forsvarets forum.

Frist: mandag 21. desember.

Vinneren kåres i slutten av desember, og bilder av de tre beste pepperkakehusene blir publisert på våre nettsider. Konstruktørene får også tilsendt hver sin trådløse F-høyttaler.

Soldater i plast sørger for vaktholdet utenfor kakebua.
Soldater i plast sørger for vaktholdet utenfor kakebua.

15 år med pepperkakelandsby på Terningmoen.

Én av dem som har lang erfaring med pepperkakehus, er Berit Bakke , som er midlertidig kjøkkensjef på Terningmoen militærleir. Der har de hatt tradisjon med å lage en pepperkakelandsby i minst 15 år. Den består av messebygget sammen med noen av brakkene rundt.

– Dette blir pyntet med melis og Non Stop og står på et underlag av bomull. Vi bruker også små plastsoldater slik at man får inntrykk av at man er inne på militært område, sier Bakke.

I leiren har pepperkakelandsbyen blitt en naturlig del av juleforberedelsene. Den skal stå klar før første søndag i advent og det er lærlingene som står bak prosjektet.

– Vi merker at soldatene setter stor pris på at vi skaper julestemning i messa. Og så er det viktig at pepperkakehusene ligner på bygningene i Terningmoen leir. Det synes jeg vi har lykkes godt med i år, sier Bakke.

Det er lærlingene på Terningmoen som har ansvaret for å lage pepperkakehusene.
Det er lærlingene på Terningmoen som har ansvaret for å lage pepperkakehusene.

To tips for et vellykket pepperkakehus

Etter mange år med bygging av pepperkakehus har de gjort seg noen erfaringer. Her er hennes beste tips for å lykkes med bakeprosjektet:

  • Man må være nøye med malen som skal brukes. Denne utgjør fundamentet for pepperkakehuset.
  • Pass på at glasuren er stiv nok, eller så kan huset rase fra hverandre.

– Er det noen militære bygninger du tenker egner seg spesielt godt i pepperkakeform?

– Messebygg eller kapeller kan være et fint utgangspunkt. Jeg håper at mange sender inn sine pepperkakehus-varianter så det blir ordentlig konkurranse, sier Bakke.