Nyheter:

Taliban gjenopptar kampen mot regimet i Kabul

Taliban varslet mandag at «offensive operasjoner» mot sikkerhetsstyrkene og regimet i Kabul blir gjenopptatt.

Dermed ser det ut til at den sju dager lange delvise våpenhvilen som gikk forut for undertegningen av en fredsavtale mellom USA og opprørerne, raskt går mot slutten.

– Perioden med redusert voldsbruk er over, og vårt operasjoner vil forsette som normalt. I henhold til avtalen mellom Taliban og USA vil vi ikke angripe utenlandske styrker, men operasjonene mot regimets sikkerhetsstyrker vil fortsette, sa Talibans talsmann Zabihullah Mujahid.

Det var fredag 29. februar at regjeringen i USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen undertegnet en fredsavtale som legger til rette for amerikansk tilbaketrekking fra Afghanistan.

Umiddelbar uttrekning

Etter signeringen av fredsavtalen med Taliban sa president Donald Trump at han vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan umiddelbart.

– I dag. De vil starte umiddelbart, svarte Trump på spørsmål om når amerikanske styrker vil begynne å trekke seg ut av Afghanistan.

Regjeringen i USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen undertegnet lørdag en fredsavtale som legger til rette for amerikansk tilbaketrekking fra Afghanistan. Lørdag kveld kommenterte Trump avtalen i Det hvite hus.

– Ingen kan kritisere denne avtalen etter 19 år, sa Trump og refererte til hvor lenge USA har hatt styrker i Afghanistan.

Uenige om fangeutveksling

Utveksling av et stort antall krigsfanger har vært et viktig punkt i fredsavtalen som USA og den islamistiske Taliban-bevegelsen undertegnet lørdag.

Men Ghani avviste søndag at afghanske myndigheter er forpliktet til å løslate 5.000 Taliban-fanger.

På en pressekonferanse sa han at det er opp til det afghanske folket å avgjøre dette, og at dette er et løfte USA ikke kan gi. Han sa at fangeutveksling kan bli et tema i samtaler mellom Taliban og Afghanistans regjering.