Nyheter

MILITÆRØVELSE: Folk blir guidet av Taiwans soldater til et tilfluktsrom under Wanan-luftangrepsøvelsen i Taipei, Taiwan, mandag 25. juli 2022.
MILITÆRØVELSE: Folk blir guidet av Taiwans soldater til et tilfluktsrom under Wanan-luftangrepsøvelsen i Taipei, Taiwan, mandag 25. juli 2022.

Storstilt militærøvelse på Taiwan inspirert av Ukraina

Taiwan har startet årets største militærøvelse, der soldater øver seg på å forsvare øya mot et simulert kinesisk angrep. Ukraina-krigen har satt sine spor.

Publisert

Taiwan frykter at den selvstyrte øya før eller senere vil bli offer for en kinesisk invasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge en uttalelse fra forsvarsdepartementet på Taiwan er den fem dager lange militærøvelsen preget av at militæret har tatt med seg lærdom fra krigen i Ukraina.

Les også: Franske Caesar-kanoner på vei til Ukraina

Under øvelsene mandag kunne man blant annet se soldater med maskingevær løpe ned i sandsekkbeskyttede grøfter under ei bru, der de øvde på å hindre en eventuell fiende i å nå fram til hovedstaden Taipei.

Det ble også utplassert håndholdte Stinger-raketter i høyhus, som i tilfelle en invasjon skal brukes til å skyte ned fly.

Mulig Pelosi-besøk

Den siste tiden har det vært spekulert på om speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, planlegger et besøk til Taiwan, slik Financial Times har meldt. I forrige uke sa imidlertid president Joe Biden at det amerikanske militæret mener at et slikt besøk ikke er en god idé.

Mandag advarte Kina igjen mot besøket.

– Hvis den amerikanske siden insisterer på besøket, vil Kina iverksette faste og sterke tiltak for å beskytte sin suverenitet og territorielle integritet, sier talsmann i utenriksdepartementet, Zhao Lijian, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Hvis Pelosi velger å besøke Kina, vil hun være den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker Taiwan siden 1997. Som demokrat og leder i Kongressen anses hun av Kina som en stedfortreder for Biden.

Les også: Biden lover å forsvare Taiwan militært

Kina anser Taiwan som en del av sitt territorium, og myndighetene i Beijing legger ikke skjul på at de ønsker å ta kontroll over øya, over 70 år etter splittelsen. Det var hit kinesiske nasjonalister flyktet etter at kommunistene vant borgerkrigen i Kina i 1949. Kina insisterer på at de ønsker en fredelig overtakelse.

Ukraina-krigen skaper frykt

Siden 2016, da Tsai Ing-wen ble Taiwans president og fastslo at øya ikke er en del av Kina, har situasjonen mellom Taipei og Beijing blitt mer anspent. Etter at Russland invaderte Ukraina, har dessuten frykten på Taiwan økt for at Kina har noe lignende i tankene.

CIA-sjef William Burns uttalte nylig at Kina fortsatt ser ut til å ville bruke makt for å ta kontroll over Taiwan, men at landet som følge av krigen i Ukraina har endret oppfatning av når og hvordan.

Les også: CIA-sjefen: Ukraina har fått Kina til å tenke nytt om en mulig Taiwan-invasjon

I fjor registrerte Taiwan 969 tilfeller av at kinesiske militærfly fløy inn i Taiwans luftforsvarssone, en betydelig økning fra de rundt 380 tilfellene som ble registrert i 2020.

Powered by Labrador CMS