Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2727_syriskestyrkerrykkerforum_2727_syriskestyrkerrykkerhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10431Den syriske hæren har ankommet de kurdiske områdene for å «konfrontere tyrkisk aggresjon» (Foto: NTB/Scanpix)/forum-media/PubImages/EPmkUcmDKxg.jpgDen syriske hæren har ankommet de kurdiske områdene for å «konfrontere tyrkisk aggresjon» (Foto: NTB/Scanpix)

Syriske styrker rykker frem ved grensen mot Tyrkia

Soldater som kjemper for Syrias president Bashar al-Assad, har inntatt byen Tal Tamr i nærheten av grensa til Tyrkia.

Den syriske hæren har ankommet området for å «konfrontere tyrkisk aggresjon», melder det statlige nyhetsbyrået SANA mandag morgen. 

Den tyrkiske hæren rykket forrige uke inn i Nord-Syria for å bekjempe kurdisk milits, som de siste årene har fått kontroll over større landområder erobret fra ekstremistgruppa IS.

Søndag kunngjorde den kurdiske administrasjonen at de har inngått en avtale med Assad-regjeringen. Den går ut på at den syriske hæren kommer den kurdisk-dominerte SDF-militsen til unnsetning og at regjeringsstyrker utplasseres langs grensa, opplyser administrasjonen i en uttalelse.

SDF har i flere år vært alliert med USA. I helgen opplyste Pentagon at de opptil 1.000 amerikanske soldatene som er i Nord-Syria, har fått ordre om å trekke seg bort fra Nord-Syria. Det betyr ikke at bakkestyrken forlater landet, men at soldatene beveger seg lenger sør i frykt for at Tyrkia vil utvide offensiven i den retningen.

 

 

forum_2727_syriskestyrkerrykkerFakta om kurderne i Syria<p class="forsvaretElement-p">* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.<br></p><p class="forsvaretElement-p">* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker. <br></p><p class="forsvaretElement-p"><i>(NTB)</i><br></p>forum_2727_syriskestyrkerrykker

IS-medlemmer rømte fra fangeleir

Samtidig har den tyrkiske operasjonen ført til at vaktholdet ved leirer som huser IS-medlemmer blitt svekket. Over 700 utlendinger med forbindelser til ekstremistgruppa IS har flyktet fra en leir i byen Ain Issa i Syria, ifølge kurdiske myndigheter i området. 

Om lag 12.000 mennesker befinner seg i leiren, og blant disse skal det være nesten tusen kvinner med familiebånd til IS-medlemmer. Ain Issa ligger nord for Raqqa, som tidligere fungerte som en slags hovedstad for den ytterliggående islamistgruppa IS.

Oberstløytnant Tormod Heier som er professor ved Forsvarets høgskole mener at Tyrkias militære inntog i Syria kan føre til at IS blir styrket. 

Professor ved Forsvarets høgskole, oberstløytnant Tormod Heier (Foto: Forsvaret).
Han peker på at Tyrkias inntog nord i Syria kan vekke til live «sovende celler» av IS-krigere.

– Utviklingen blir på mange måter å rykke et steg tilbake i kampen mot IS, sa Heier i et intervju med Forsvarets forum forrige uke.

Etter å ha tapt den territorielle kontrollen i Syria og Irak, som følge av det internasjonale bidraget i kampen mot IS, frykter flere at den tyrkiske invasjonen i Syria kan ha motsatt effekt: Det kan motivere undergrunnsbevegelsen til IS i å gjennoppta stridshandlinger.

Tormod Heier sier den nåværende utviklingen i regionen kan få følger for norske styrker i det internasjonale bidraget i kampen mot IS – «Operation Inherent Resolve». 

– Norske styrker er i Irak for å trene sikkerhetsstyrker i Anbar-provinsen (vest i Irak) – som ikke ligger langt unna de tidligere kjerneområdene til IS. Sikkerhetsstyrkene kan bli engasjert for å demme opp for en ny ekspansjon fra IS, sier Heier. 

– Utviklingen blir på mange måter å rykke et steg tilbake i kampen mot IS.

 

 

forum_2727_syriskestyrkerrykkerforum_2727_syriskestyrkerrykkerhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10432Tyrkiske styrer som deltar i operasjonen mot kurdiske-områder i Syria. Amerikanske soldater har evakuert området etter ordre fra President Donald Trump. (Foto: NTB/Scanpix)/forum-media/PubImages/Tyrkia og Nato 4.jpgTyrkiske styrer som deltar i operasjonen mot kurdiske-områder i Syria. Amerikanske soldater har evakuert området etter ordre fra President Donald Trump. (Foto: NTB/Scanpix)


KAMP OM BYER

Kurdiske myndigheter hevder at til sammen 785 utlendinger har flyktet fra leiren Ain Issa. Fangene skal ha angrepet portene etter at leiren ble rammet av et artilleriangrep søndag.

Byen Ras al-Ain, som ligger nær grensa mot Tyrkia, er blitt gjenerobret av kurdiske styrker, meldte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag.

Over 20 mennesker skal ha blitt drept i motangrepet mot Ras al-Ain. Lørdag hevdet Tyrkias forsvarsdepartement at de hadde tatt kontroll over byen.

Samtidig melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at den syriske byen Suluk er erobret av styrker alliert med Tyrkia. Denne byen ligger en mil sør for grensa mellom Tyrkia og Syria.

Minst 130.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem som følge av Tyrkias offensiv nordøst i Syria, ifølge FN. En talsmann for FNs nødhjelpskontor OCHA sier de frykter at antallet kan stige til 400.000.


Publisert 14. oktober 2019 10:40.. Sist oppdatert 14. oktober 2019 15:09.