Nyheter

RETTSSAK: En person utenfor rettsbygningen i den tyske byen Koblenz i forbindelse med tiltalen mot en tidligere syrisk oberst. 13. januar ble han dømt til livstid i fengsel for forbrytelser mot menneskeheten.

Tidligere syrisk oberst dømt til livstid i Tyskland

En tysk domstol har dømt en tidligere syrisk oberst til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten begått under krigen i Syria.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere syriske etterretningsagenten Anwar Raslan (58) bor i Tyskland etter å ha hoppet av og søkt asyl i landet i 2014.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dommen kommer etter at han ble funnet skyldig i å ha hatt overoppsynet da 27 mennesker ble drept i Khatib-fengslet i Damaskus i 2011 og 2012. Han er en av flere tidligere medlemmer av Assad-regimet som anklages for forbrytelser under krigen i hjemlandet.

Det er prinsippet om universell jurisdiksjon som gjør disse sakene mulig. Det er et folkerettslig prinsipp om at personer som har begått svært alvorlige forbrytelser, deriblant krigsforbrytelser og folkemord, kan rettsforfølges uavhengig av stedet der ugjerningene ble begått.

Les mer: Krigen i Syria har kostet over 3700 liv i 2021

Rettssakene i Tyskland kommer som et resultat av at syrere i landet har fortalt om bruk av utstrakt tortur i syriske fengsler. Prosessen har pågått i flere år, og det er snakk om flere saker.

Raslans advokater mente han burde frikjennes. De viste til at han aldri personlig torturerte noen, samt at han hoppet av i 2012. Tysk påtalemyndighet mener imidlertid at Raslan var ansvarlig for «systematisk og brutal tortur» av nærmere 4.000 innsatte mellom april 2011 og september 2012.

Powered by Labrador CMS