Nyheter

SENDT HJEM: Rundt 500 vernepliktige fra Ledningsregimentet har blitt sendt hjem etter å ha blitt utsatt for nedverdigende behandling. Bildet viser soldater fra avdelingen, men har ingenting med den konkrete saken å gjøre.

Svensk regimentssjef sier at vernepliktige har blitt utsatt for «destruktivt lederskap»

Det har utviklet seg en taushetskultur i avdelingen, sier sjef for Ledningsregimentet, Johan Axelsson.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtlige 500 vernepliktige ved et av Sveriges største regimenter er sendt hjem etter at flere av dem er blitt utsatt for nedverdigende behandling av befal og andre vernepliktige.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skal ha blitt slått alarm om at soldatene ikke har fått nok mat og søvn, og de skal også være utsatt for vulgært og sjåvinistisk språkbruk, skriver Dagens Nyheter.

De vernepliktige tilhører Ledningsregementet i Enköping. Det er ikke første gangen det har blitt varslet om ukultur i avdelingen.

SVT skriver at det tidligere har blitt rapportert om kollektive avstraffelser, mangel på mat og tvang til å delta på aktiviteter til tross for skader.

– Det var fysiske greier iblant, at noen griper tak i deg jævlig hardt eller skriker deg opp i ansiktet, forteller en tidligere ikke navngitt rekrutt til SVT.

Han forteller videre at han selv har blitt slått i hodet av et befal.

Den tidligere rekrutten understreker imidlertid at utfordringene er en viktig del av jobben man bør være forberedt på. Selv mener han ikke at befalet opptrådte feil.

– Restriksjoner på mat, kollektiv avstraffelse og arbeid med skader skjedde hele tiden. Men du velger fortsatt å gjøre det og det skal etterligne krig, det skal være utfordrende, sier han.

Utsatt for «destruktivt lederskap»

Johan Axelsson er sjef for Ledningsregementet. Han forteller til SVT at vernepliktige kan bli utsatt for «destruktivt lederskap» slik at de får alt for lite tid til søvn, feil mengde mat og det han kaller «en alt for høy belastningsstige knyttet til treningsnivået».

LEDER: Sjef for Ledningsregimentet, Johan Axelsson.

Mest alvorlig er likevel taushetskulturen som har utviklet seg i avdelingen, mener han.

– De individuelle krenkelsene eller uønskede atferdene er av individuell karakter på individnivå. Men det som er strukturelt er taushetskulturen som beskytter denne atferden. Det er den vi vil få has på, sier Axelsson.

Mistenker strukturelle problemer

Therese Timpson jobber i kommunikasjonsavdelingen ved Ledningsregementet. Hun sier til lokalavisen Mitt Enköping, at de vernepliktige har blitt sendt hjem på en tidligere julepermisjon for å rette opp problemene i grunnopplæringen.

– Vi må frigjøre tid til at de ansatte som jobber med grunnopplæringen kan diskutere og reflektere rundt dette. Derfor har vi sendt de vernepliktige hjem tre dager tidligere enn planlagt, sier Timpson

Hensikten er å kunne tilby en bedre utdanning, når de vernepliktige kommer tilbake fra juleferien. Avdelingen har satt i gang opplæring personell som har jobbet med vernepliktige.

Etter nyttår skal alle ansatte i regimentet få på samme opplæring, ettersom det er mistanke om at problemene ikke bare er isolert til grunnopplæringen.

– Der skal vi snakke om ledelse, taushetskultur og upassende oppførsel. Vi ønsker å nærme oss dette problemet fra et strukturelt perspektiv, sier Timpson.

REGIMENT: Soldater fra avdelingen ute på øvelse. Bildet har ingenting med den konkrete saken å gjøre
Powered by Labrador CMS