Nyheter

LØSLATT: General Abdel Fattah al-Burhan og den løslatte statsministeren Abdalla Hamdok.
LØSLATT: General Abdel Fattah al-Burhan og den løslatte statsministeren Abdalla Hamdok.

Sudans statsminister sier han får danne uavhengig regjering

Sudans gjeninnsatte statsminister sier han har myndighet til å danne sin egen uavhengige regjering, i henhold til avtalen han signerte med landes kuppmakere.

Publisert

Søndag ble det klart at statsminister Abdalla Hamdok har fått jobben sin tilbake etter å ha undertegnet en avtale med kuppmakeren og hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan som innebærer at en ny teknokratisk regjering blir innsatt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Selv om militæret fortsatt vil ha overoppsyn med regjeringen, hevdet Hamdok i et intervju med Al Jazeera mandag at han vil lede en uavhengigregjering.

– Dette var et nøkkelpunkt i den politiske avtalen vi signerte, sier Hamdok i intervjuet.

– At statsministeren skal ha makten og autoriteten til å danne en uavhengigteknokratisk regjering, i total frihet og uten noen form for press, legger hantil.

Analytikere stiller seg skeptisk til løslatelsen. De understreker at hærsjefen nå har blidgjort det internasjonale samfunnet samtidig som han beholder kontrollen over overgangsprosessen.

USAs utenriksminister Antony Blinken har sagt til sudanske ledere at søndagens avtale bare er første skritt.

– Dette er det første skrittet, ikke det siste, sa talsmann for utenriksdepartementet, Ned Price, til journalister i Washington.

USA frøs bistanden til Sudan etter kuppet. De ønsker å se mer demokratisk fremgang i det afrikanske landet før de frigjør bistanden, ifølge departementet.

Powered by Labrador CMS