Nyheter:

Støvler på bakken

Freddy André Øvstegård (22) er fersk på Stortinget, men danket ut Siv Jensen på skytebanen.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets aller yngste representant, SV-eren Freddy André Øvstegård (22) kommer rett fra trontaledebatten til skytebanen. Han rakk ikke en gang å skifte, men satser villig dressbuksen for en god sak. I tillegg har han litt uflaks med været, for regnet har høljet ned hele dagen, og bakken er våt. Ikke ideelt for liggende skyting.

Fremtidsvisjoner. Egentlig hadde han tenkt seg inn i Sjøforsvaret og utelukket ikke en mulig militær karriere.
– Jeg er oppvokst på østfoldkysten og har alltid likt å være på sjøen.
Han har i hvert fall papir på at han er stridsdyktig etter å ha gjennomført både sesjon del en og to. Studier i statsvitenskap førte til utsettelse av førstegangstjenesten.
– Nå blir det jo fire år på Stortinget. Deretter har jeg planer om å ta en mastergrad, så da spørs det om det om det blir noen militær karriere likevel.

Ung alder til tross, Øvstegård kan skilte med tung kompetanse på forsvars- og sikkerhetspolitikk.

– Jeg har jobbet mye med dette feltet som nestleder i Sosialistisk Ungdom. Blant annet ble jeg invitert til Krigsskolen for å holde foredrag om forventninger til fremtidens offiserer.

Besøk i hvelvet. Sessvollmoen har forberedt et omfattende opplegg for oss denne ettermiddagen, som etter hvert går over i kveld. I tillegg til skytingen får stortingsrepresentanten en grundig innføring i demontering og pussing av automatgeværet han benyttet. For ikke å snakke om en tur inn i «det aller helligste», et våpenhvelv som det er de færreste forunt å få se.

Uavhengighet. Øvstegård snakker varmt for å ruste opp Hæren og Heimevernet.
– Den sittende regjeringen skal ha ros for at de har satt forsvar på dagsorden. Men jeg synes de blå partiene satser feil når de går for kampfly og annet høyteknologisk materiell. SV vil styrke landmakten, vi vil ha «støvler på bakken».

Jeg synes de blå partiene satser feil når de går for kampfly og annet høyteknologisk materiell

Han mener det norske forsvaret kan bygges opp til å stå utenfor Nato.
– Ja, det mener jeg er et reelt alternativ på sikt. I stedet bør vi styrke det nordiske forsvars- samarbeidet. Generelt bør vi skue mer til Sve- rige og Finland – de klarer seg utmerket utenfor Nato, så hvorfor skulle ikke Norge også klare det. Vi har jo vist at vi klarer oss fint utenfor EU.


Flere medier har siste tiden hevdet at USA planlegger å utplassere flere hundre soldater på Setermoen, i tillegg til de amerikanske soldatene som allerede er tilstede på Værnes.

– Vi synes det er en farlig utvikling, og på denne måten gjør vi oss mer og mer avhengig av USA.

– Noen hevder at amerikanske styrker er en sik- kerhetsgaranti for en liten nasjon som Norge?

– Tvert i mot, mener SV. Dette kan true sikkerheten til Norge fordi vi kommer imellom to stormakter som allerede har et anspent forhold.

Ujevnt resultat. Værgudene fortsetter å mot- arbeide oss, regnet fortsetter med full styrke under skyteseansen. Helt uerfaren med å hånd- tere et gevær, likevel klarer Øvstegård å få inn to tiere allerede i testrunden.
– Faren min er med i pistolklubben i Sarpsborg, og jeg har fått prøve meg der. Skyting er gøy! Derfor nølte jeg ikke med å si ja da F ringte.

Skyting er gøy! Derfor nølte jeg ikke med å si ja da F ringte

Øvelse gjør mester, sies det, men Øvstegård endte med å skyte dårligst når det gjaldt: Med 80 poeng havner han i nedre halvdel av resultatlisten vår.
– Jeg slo finansministeren! Ingen grunn til å være misfornøyd da.