Nyheter

SIGNERTE: Storbritannias statsminister Boris Johnson tok fredag imot statsminister Jonas Gahr Støre i statsministerboligen i 10 Downing Street.

Støre og Johnson lanserer strategisk samarbeid

Storbritannias statsminister Boris Johnson og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møttes i London for å inngå samarbeid om forsvar og klima.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias statsminister Boris Johnson og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har signert en samarbeidserklæring i London.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Støre ble tatt imot av Johnson i statsministerboligen i 10 Downing Street fredag ettermiddag.

– Vi har hatt en god og engasjert samtale med Boris Johnson, forteller Støre på telefon i etterkant.

– Det er først og fremst et uttrykk for at Norge og Storbritannia har mange spørsmål å snakke om og et veldig nært samarbeid om noen av de viktigste spørsmålene i Europa. Det bar samtalen preg av, fortsetter han.

Det er første gang etter brexit at en norsk statsminister besøker London.

De to undertegnet samtidig en erklæring om strategisk samarbeid mellom Norge og Storbritannia. Der trekkes særlig forsvar og klima fram som områder for samarbeid med britene.

Koordinerer hjelp til Ukraina

I enigheten heter det blant annet at Norge og Storbritannia vil styrke samarbeidet om å forsterke forsvaret i Ukraina. Dette vil blant annet skje gjennom et britiskledet våpenfond for Ukraina der Norge bidrar med 400 millioner kroner.

– Støtten til Ukraina er nå bedre samordnet enn den var i starten av krigen. Og det er nødvendig. Ofte er trusselen mot støtte at den kommer stykkevis og ikke koordinert. Nå er den bedre koordinert, og der er samarbeidet med Storbritannia naturlig for Norge, sier Støre.

STATSMINISTERMØTE: Det er første gang etter brexit at en norsk statsminister besøker London. Johnson og Støre vil styrke samarbeidet om å forsterke forsvaret i Ukraina.

Han forteller at de to også diskuterte Finland og Sveriges mulige medlemskap i Nato.

– Han var opptatt av å høre min vurdering av Nordens posisjon i Europa som følge av et eventuelt finsk og svensk medlemskap. Og mitt hovedbudskap var at Norden ikke er en region som truer noen, sier Støre.

Nato-nei fra Erdogan

Mens møtet i London pågikk, kom nyheten om at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan går mot finsk og svensk Nato-medlemskap.

– Det kommer overraskende på meg, sier Støre.

Han vil ikke spekulere på hva Erdogans utspill kan bety for prosessen.

– Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sier han.

Erdogan sa også at «Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner».

– Det har jeg ikke noen kommentar til. Det høres ut som en fullstendig grunnløs påstand, sier Støre.

Klima og energi på agendaen

De to statsministrene hadde også en grundig diskusjon om energi og klima, forteller Støre.

Han trekker spesielt fram havvind som et interessant samarbeidsområde framover.

– Storbritannia ligger langt foran, delvis med norske selskaper inne. Og vi er enige om at det nordsjønettet som kommer til å utvikle seg, blant annet som følge av Norges nye vindkraftmål, åpner nye muligheter for industrisamarbeid, sier Støre.

Samtidig ser britene til Norge for sikker energiforsyning i en tid der høye priser rammer britiske husholdninger hardt.

– Vi er deres sikkerhet for gass i dag, og de er opptatt av å få forsikringer om at vi er en stabil leverandør, og de var det ikke vanskelig å gi.

Powered by Labrador CMS