Nyheter:

Stoltenberg om cyber: Vil ikke svare på hva som utløser artikkel 5

Natosjefen deltok under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å være forberedt i dag, betyr ikke nødvendigvis at man er forberedt i morgen, sa Nato-sjefen fra scenen under Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos. 

Ordstyrer Julie Bishop, Australias tidligere utenriksminister, hadde dreid samtalen inn på cyberangrep og spurte blant annet hvor grensen går for alliansen ved et sånt angrep.

– Vi har bestemt at cyberangrep kan utløse artikkel 5 om kollektivt forsvar, og vi forbeholder oss retten til å bestemme hvordan vi vil svare på et sånt angrep. Vi har kapasitet til å gjennomføre cyberangrep, men vi kan velge å bruke et helt spekter av virkemidler, sa Stoltenberg. Men hva som skal til før Nato reagerer ville han ikke svare på.

– Vi vil aldri gi fra oss overtaket ved å si hvor grensen går eller hvordan vi vil svare. Men vi er klare, la han til.

Han understreket at den teknologiske utviklingen endrer krigens natur og påpekte blant annet at det er vanskeligere å drive våpenkontroll mot ukjente algoritmer enn det er å telle stridshoder blant konvensjonelle våpen.

Stoltenberg minnet også om at mye av kampen mot IS skjedde på nett, blant annet gjennom blokkering av nettsider for propaganda, rekruttering og finansiering. 


Powered by Labrador CMS