Statsministeren benekter krav om kvinnelig forsvarssjef

Statsminister Erna Solberg benekter at hun skal ha sagt at den neste norske forsvarssjefen skal være en kvinne.

Publisert Sist oppdatert

– Det skal være viktig for statsminister Erna Solberg at Norge får en av verdens første kvinnelige forsvarssjefer, skrev oberstløytnant May Brith Valen-Odlo i denne kronikken i Forsvarets forum. Kronikken var først publisert i Dagens næringsliv

Valen-Odlo er i det daglige sjef for Forsvarets transportskole.

Hun utdyper:

– Ifølge lobbyister har vår statsminister sagt at vår neste forsvarssjef skal være kvinne. Det er viktig for Erna Solberg at Norge får en av verdens første kvinnelige forsvarssjefer. Er hun da mest opptatt av kjønn eller er hun mest opptatt av å ha den best kvalifiserte forsvarssjefen? En forsvarssjef må ha tillit og troverdighet internt i Forsvaret og ikke mindre viktig i Nato. Ønsker vi egentlig et system hvor vi velger toppledere basert på kjønn, skriver Valen-Odlo.

SOLBERG: – STEMMER IKKE

Nå får hun svar fra statsminister Erna Solberg. Til Forsvarets forum sier Solberg følgende:

– Nei, det stemmer ikke. Jeg har ikke sagt dette.

Valen-Odlo holder på sitt og viser til to kilder skal ha vært tilstede da Solberg uttalte dette. Den ene er en kvinnelig offiser, mens den andre er en mannlig kollega.

– Disse bekrefter til meg at statsministeren ved to forskjellige anledninger skal ha sagt dette. Men som jeg skriver i kronikken, så tør man ikke å stå frem med navn i frykt for sine karrierer. Så jeg står for det jeg har sagt, sier Valen-Odlo til Forsvarets forum.

Forsvarets forum kjenner ikke identiteten til Valen-Odlos kilder og har derfor ikke snakket med dem.

Valen-Odlo sier hun har fått mange støtteerklæringer etter kronikken sin.

– Men de fleste sender disse støtteerklæringene på messenger til meg fordi de ikke vil stå frem med navn. Jeg har også fått flere e-poster fra kvinner som sier tusen takk.

FORSKJELLSBEHANDLING

I kronikken viser Valen-Odlo til at de siste årene har det vært stor oppmerksomhet på å få opp andelen kvinner i Forsvaret, også i lederposisjoner.

– Fra mitt ståsted virker det som om målet om 30 prosent kvinner i Forsvaret, og flere kvinner i lederposisjoner, har gjort at Forsvaret og politikerne er villige til radikal kvotering av kvinner i posisjoner, både på lavere og høyere nivå i Forsvaret, skriver oberstløytnanten.

– Spørsmålet er om dette er likestilling, og ikke forskjellsbehandling. Og enda viktigere: Hva gjør dette med Forsvarets renommé og lederkvalitet, spør Valen-Odlo.

Til info: Slovenia har kvinnelig forsvarssjef som det eneste landet i Nato. Hun heter Alenka Ermenc.

Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på [email protected] eller krypter på Signal på 45204315.
Vi ønsker en åpen debatt om Forsvaret. Ønsker du å skrive et debattinnlegg, kontakt oss på [email protected]