Nyheter:

Staten vedtar millionbot etter sprengningsulykke

Forsvarsdepartementet har vedtatt bot på ti millioner kroner etter at en sersjant døde i sprengningsulykke.

Sersjant Hågen Skattum mistet livet fredag 27. oktober 2017 da et tungt bærbart mineryddingssystem gikk av mens det ble klargjort for sprenging under et kurs på Mauken skytefelt nær Skjold i Indre Troms. Han var i sitt første år som sersjant. To andre vernepliktige som også var i nærheten, fikk hørselsskader.

Påtalemyndigheten konkluderte i februar med at Forsvaret brøt både arbeidsmiljøloven og den militære straffeloven i forbindelse med sprengningsulykken som førte til at 21 år gamle Hågen Skattum døde.

Troms politidistrikt utstedte forelegget på ti millioner kroner på ordre fra Troms og Finnmark statsadvokatembeter.


Kritisk rapport

Ulykken burde vært unngått, slår Forsvarets undersøkelseskommisjon fast. I en rapport som ble lagt frem i februar pekes det blant annet på feil med utstyr, manglende rutiner ved bruk og at for mye ansvar ble gitt til unge og uerfarne ledere. Rapporten kommer med hele elleve forbedringsområder. Fem gjelder Hæren.

– Det er ikke én person som kan klandres for at vi mistet en av våre egne, sa generalmajor Odin Johannessen til Forsvarets forum da rapporten ble lagt frem i februar 2019.

– Det er en serie av uheldige omstendigheter og heller en systemsvikt.

Les mer om rapporten her

– At utstyr leveres med feil, er fallitt for hele Forsvaret, sier Kjersti Gulbrandsen Skattum og Håvard Skattum til Forsvarets forum
Foreldrene til Hågen Skattum mener at Forsvaret må ta ansvar og lære av ulykken.
Powered by Labrador CMS