Nyheter:

Står klare for å lete

Hæren står klar til å bidra med sine ressurser dersom politiet trenger hjelp med å hente ut de omkomne fra snøskredet i Tamokdalen i Troms.

Publisert Sist oppdatert

Skredulykken skjedde onsdag i forrige uke, men været har vært for dårlig til å hente ut de fire, som kommer fra Finland og Sverige. Dersom værforholdene tillater det, vil politiet gjøre nye forsøk på å finne de omkomne i Tamokdalen onsdag denne uka.

Politiet vil da mer presist posisjonere de to som allerede er lokalisert ved hjelp av skredsøkere, og søke videre etter de to andre omkomne.

– Værprognosene tyder på at onsdag er det første tidsvinduet med flyforhold som gjør det mulig å søke gjennom skredet på nytt fra helikopter, opplyser Troms politidistrikt.

Mye ekspertise 

Forsvaret har så langt bidratt med helikopter til søket, men ikke langt unna Tamokdalen holder Hæren i Indre Troms til. De kan bidra med sine ressurser dersom politiet ønsker det.

Men dersom dette blir en langvarig sak, så har vi volum av folk og mye ekspertise som vi kan bidra med

– Akkurat nå står det ikke på ressurser fra politiet og sivile redningsorganisasjoner, og de gjør en kjempejobb. De har selv ekspertise til å få gjort en innledende jobb. Men dersom dette blir en langvarig sak, så har vi volum av folk og mye ekspertise som vi kan bidra med, sier oberst Fred Arne Jacobsen, sjef for operasjonsavdelingen i Hæren.

Blant annet bidro Hæren under snøskredulykken på Senja i 2013 hvor tre personer omkom.

– Da var vi der med Ingeniørbataljonen. Det vil nok ikke være aktuelt nå fordi stedet for skredet i Tamokdalen gjør at man ikke kommer til med maskinelt utstyr som for eksempel beltevogner, sier Jacobsen.

Bistandsinstruksen 

Allerede tidlig etter at snøskredet gikk i forrige uke ble Forsvaret kontaktet av politiet om mulig hjelp. Den nye bistandsinstruksen gjør at politiet vil få hjelp fra Forsvaret dersom de ber om det.

Dessverre er det nå alt for farlig å gå inn med mannskaper i det aktuelle området

– Vi har kapasitet og det vet politimesteren. Dessverre er det nå alt for farlig å gå inn med mannskaper i det aktuelle området, fastslår Jacobsen.

– I dagene som kommer, vil Troms politidistrikt i samarbeid med frivillige mannskaper og andre offentlige og private etater gjøre det som er mulig for å lokalisere og trygt hente ut de omkomne. Vi er imidlertid avhengig av at vær- og skredforhold er slik at dette kan gjøres på en sikker måte for mannskapene, melder politiet tirsdag.