Spesialsoldaten fra nord

Morten Henriksen var spesialsoldaten som sluttet i Forsvaret og kjøpte et småbruk i Nordland. Nå forteller han deler av sin historie på TV.

41-åringen fra Hemnesberget i Nordland kan se tilbake på nesten 20 år i Forsvaret. Han var i Garden i Oslo, befal i Finnmark og spesialsoldat i Afghanistan. I NRK-programmet «Datoen» forteller han om tiden i uniform, og om livet som bragte ham til det krigsherjede landet. 

– Jeg har pratet med miljøet i FSK (Forsvarets spesialkommando journ. anm.) for å høre hva de tenkte om at jeg stilte opp. Det er jo ikke så mye som kommer fram som ikke har blitt fortalt tidligere, sier Henriksen til Forsvarets forum.

– Men jeg tror de kommer til å følge med fra Rena likevel. 

Ute i naturen

Henriksen er én av tre som forteller sin historier i programmet «Datoen» på NRK. Programmet forteller historien til tre personer som er født samme dag. 

Året NRK har valgt i denne episoden er 1979, og datoen 15. januar. Den tidligere soldaten er én av 132 nordmenn som blir født nettopp denne vinterdagen. 

– Jeg og broren min fikk titler som «Amundsen» og «Nansen» av faren vår, forteller 41-åringen i programmet. 

Han sikter til utforskertrangen og ekspedisjonslysten som bragte med seg utallige dager og netter ute i naturen. Det førte ham etter hvert til utlandet i internasjonal tjeneste for Norge. 

– Du reiser ikke til utenlandstjeneste med en forventning om at du skal redde verden. Det lille du kanskje kan bidra med, er å gjøre ting bedre for noen, sier Henriksen. 

– Et spesielt møte

Han forteller at han har to kontingenter i Afghanistan, i 2007 og 2009, som spesialsoldat i FSK. Da trente de opp  anti-terrorstyrker i det afghanske politiet. Store deler av tiden var han og medsoldatene stasjonert i Kabul. Det var farlig å bevege seg i den afghanske hovedstaden, minnes han. 

– 2007 var et spesielt år. Det var da vi mistet Tor Arne Lau-Henriksen (fra spesialstyrkene journ. anm.). Det var et spesielt møte med Afghanistan, sier Henriksen. 

Se video fra «Datoen» der Morten Henriksen forteller en hendelse fra Afghanistan.

 

Ferdig i Forsvaret

Morten Henriksen reiste ikke mer i internasjonal tjeneste etter 2009. Han ble sentral i utdanningsseksjonen av Forsvarets spesialstyrker. I 2016 var det imidlertid slutt på karrieren i Forsvaret, forteller han.  I 2014 kjøpte han seg et småbruk i Hestneset – uten veiforbindelse og der nærmeste nabo var et par kilometer unna i luftlinje. 

– Selv om jeg trivdes godt i Forsvaret var jeg innstilt på å flytte nordover i nærheten av familie og slekt. Jeg brukt mye av livet mitt å bo tett på andre i leir, telt og i containerlandbyer, sier Henriksen. 

– Hvordan var det å stille opp i programmet?

– Det er jo litt rart å se seg selv på TV og jeg er glad for at det ikke bare er mitt trynet på skjermen hele tiden. 

– Men jeg har ikke sett hele episoden ennå, sier Henriksen. 

Hele episoden kan du se her.