Nyheter

KRANSNEDLEGGELSE: Sør-Koreas ambassadør til Norge, Kim Pil-woo legger ned krans ved minnesmerket for det norske feltsykehuset Normash.

De norske koreaveteranenes forening legges ned

Det er 70 år siden den første norske kontingenten reiste til Korea for å drive feltsykehus. Nå legges veteranforeningen ned fordi de «heldigvis» har store rekrutteringsproblemer.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kveldslyset fra Oslo sentrum laget skygger i minnelunden på Akershus festning da Sør- Koreas ambassadør Kim Pil-woo la ned krans på monumentet som er reist til minne om innsatsen til det norske feltsykehuset under korea-krigen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En paradestyrke fra Hans Majestet Kongens Garde deltok i arrangementet fredag kveld.

Kvelden ble avsluttet med det tradisjonelle høstmøtet og middag på Artilleriloftet hvor fire av veteranene fra feltsykehuset var til stede.

Heldigvis rekrutteringsproblemer

Det er i år 70 år siden den første kontingenten reiste fra Norge til Korea. I alt 623 norske kvinner og menn tjenestegjorde ved Normash, som ble navnet på feltsykehuset. Etter 43 års virksomhet har styret besluttet å legge ned foreningen i sin opprinnelige form.

– Det er jo vemodig, sier veteran og styremedlem Arvid Fjære til Forsvarets forum.

– Men det er jo heldigvis store problemer med å rekruttere nye medlemmer til foreningen vår, legger han til med et smil.

– Vi er imidlertid så heldig at vi nå fusjonerer med Norsk-Koreansk Vennskapsforening. Vi veteraner har fått en styreplass i organisasjonen som ble etablert for 12 år siden. Jeg vet med sikkerhet at denne organisasjonen vil følge opp og ivareta det meste som var formålet med veteranforeningen. Vi veteraner er jo alle snart i 90-årene.

Før det ble servert koreansk mat fikk de godt over 100 gjestene se filmen Normash.

HISTORIE: Filmen Normash ble vist på de norske koreaveteranenes aller siste høstmøte. I filmen vises opptak av den første kontingenten som forlot Norge for 70 år siden.

Tårer, blod og svette

I sin tale til forsamlingen takket ambassadør Kim Pil-woo brigader Arne Opperud for den verdige minnemarkeringen ved koreamonumentet.

– Vi koreanere vil aldri glemme det norske folks støtte og offer til mitt land under en av de vanskeligste tidene i vår moderne historie. Det som bringer oss sammen i kveld er de tårer, blod og svette som våre to folk delte under og etter Korea-krigen.

Mer enn 600 nordmenn forlot sitt hjemland og sine kjære og dro til et land i fjerne Østen, de reiste til et land de knapt hadde hørt om. Her reddet de tusenvis av dyrebare liv under og etter krigen.

Ambassadør Kim nevnte også den omsorg Norge har gitt de koreanere som har kommet til Norge og sa at det var en manifestasjon av kjærlighet til menneskeheten. Dette vil det koreanske folk aldri glemme.

VETERANMONUMENT: Brigader Arne Opperud orienterer ambassadør Kim Pil-woo ved det nye veteranmonumentet som ble avduket på Akershus festning tidligere i år.

Husker og hedrer veteranene

I juli ble det norske feltsykehuset Normash utnevnt til å være «månedens Koreakrigshelt» i Sør-Korea. I sin tale kom ambassadøren også inn på det gode forholdet som er mellom Norge og Sør-Korea. Han trakk frem det tette og gode samarbeidet når det gjelder handel, skipsbygging og maritim industri. Dette har nå blitt utvidet på områder som Arktis, klimaendringer, miljø og global helse. Grunnlaget for vennskapsbåndene ble knyttet av veteranene.

– Veteranene sier «Korea i våre hjerter». Vi, det koreanske folket sier «Norge i våre hjerter». Dere veteraner vil alltid bli husket og hedret i hjertene til oss koreanere, avsluttet ambassadør Kim.

Powered by Labrador CMS