Debatt:

Jeg oppfordrer Forsvarsstaben til å annulere beslutningen om å legge ned Sydspissen, skriver Thomas Norman Hansen.

Sydspissen nedlagt: – Dette er ikke greit

Hovedverneombudet i Hæren har skrevet et åpnet brev adressert til Elisabeth Natvig, sjef for forsvarsstaben om nedleggelsen av permisjonshotellet Sydspissen i Tromsø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et populært velferdstilbud for soldater er ved et pennestrøk avviklet av Forsvarsstaben. Dette er gjort på bakgrunn av råd fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), skriver hovedverneombudet i Hæren.

Senest under koronakrisen har vi i Hæren erfart hvor viktig det er med et velfungerende velferdstilbud, både i og utenfor leir. Det er derfor min plikt som hovedverneombud å si fra at dette ikke er greit.

En utredning om nettopp sydspissen ble bestilt 25. januar 2019, fra Forsvarsstaben (FST). Det var Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) som skulle lage utredningen og det ble presisert at den skulle være bred. Utredningen skulle være ferdig 31. august 2020. Denne utredningen var plutselig i juni 2020 ikke så viktig for Forsvarsstaben, og ble derfor kansellert.

Det er grunn til å stille spørsmål om hvilke viktige argumenter som er kommet fra logistikken som gjør at velferdsfaglige vurderinger ikke lenger er nødvendig.

Jeg vil hevde at beslutningsgrunnlaget ikke kunne ha vært bredt.

Som hovedverneombud synes jeg det er trist at vi har ledere i Forsvaret som til tross for lang erfaring, ikke ser nytten av medvirkning...

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Soldatene som bruker sydspissen tjenestegjør for det meste i Hæren. Det er derfor svært underlig at Hæren heller ikke tatt med på råd når en slik beslutning skal fattes.

Vernepliktige soldater er å anse som ansatte i arbeidsmiljølovens forstand. Og siden de har tjeneste 24 timer i døgnet er også deres fritid å anse som en del av deres arbeidsmiljø. Når viktige velferdsordninger skal endres er det et krav i henhold til arbeidsmiljølovens §7-2 at slike saker skal behandles i arbeidsmiljøutvalget. Det er her soldatenes medvirkning på arbeidsmiljøet skal gjøres. Ansvaret for at dette skjer påhviler arbeidsgiver.

Som hovedverneombud synes jeg det er trist at vi har ledere i Forsvaret som til tross for lang erfaring, ikke ser nytten av medvirkning før man fatter beslutninger som berører arbeidsmiljøet.

Jeg oppfordrer Forsvarsstaben til å annulere beslutningen og å få denne prosessen satt i system på et vis som tilfredsstiller arbeidsmiljølovens krav til medvirkning.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS