Nyheter
PÅTATT JOBB: Krigen har ført til at ukrainske kvinner har påtatt seg jobber som tidligere var dominert av menn. Her inspiserer kvinner i Kharkiv-regionen våpen.
Foto: Andrii Marienko, AP, NTB
Ukraina har mistet over en fjerdedel av arbeidsstyrken: – Situasjonen er veldig kritisk
Ukrainske bedrifter ansetter flere kvinner, ungdommer og eldre for å kompensere for tapt arbeidskraft som følge av krigen.
Siden Russlands invasjon i februar 2022 har næringslivet i Ukraina mistet over en fjerdedel av sin arbeidsstyrke.
Det skyldes ikke bare at titusenvis av menn er sendt til fronten som soldater. Millioner av ukrainere, hovedsakelig barnefamilier, har flyktet til utlandet.
Mangel på kompetanse
Finansdepartementet har gjennomført en undersøkelse blant 3.000 bedrifter for å kartlegge deres situasjon. Nærmere 60 prosent av bedriftene oppga at en av hovedutfordringene er å finne kvalifiserte arbeidere.
– Situasjonen er virkelig kritisk, sier Tetiana Petruk, bærekraftssjef i stålselskapet Metinvest, en av de største arbeidsgiverne i Ukraina med rundt 45.000 ansatte.
For øyeblikket har selskapet omtrent 4.000 ledige stillinger.
– Mangelen på arbeidskraft påvirker produksjonen vår direkte, sier Petruk til Reuters i et nettintervju.
Og legger til:
– Vi er ikke de eneste som sliter med bemanningsmangel; dette er noe alle bedrifter i hele landet opplever, også våre entreprenører, fortsetter hun.
Endret praksis
Reuters har snakket med representanter fra ni ukrainske bedrifter, alt fra store industrikonsern til detaljhandelsgrupper og små private entreprenører. Samtlige bekreftet at mangel på personell og kompetanse er betydelige utfordringer.
Bedriftene rapporterer at de har endret både rekrutteringsmetoder og måten de driver forretning på. De utvider stillingsbeskrivelser, ansetter pensjonister, og tilbyr flere fordeler, spesielt for yngre arbeidstakere. Automatisering og intern rotasjon blir tatt i bruk der det er mulig. For å tiltrekke seg folk, har lønningene også blitt justert opp.
Lastebilsjåfør
Etter flere år i det hun beskriver som monotone kontorjobber, fikk Liliia Shulha endelig drømmejobben som lastebilsjåfør for Ukrainas største forhandler, Fozzy Group.
– Jeg har alltid drømt om å kjøre store biler, forteller hun. Før krigen var det vanskelig for kvinner å få innpass i tradisjonelt mannsdominerte yrker.
– De ansetter nå folk uten erfaring og gir dem opplæring. Jeg er heldig, sier Shulha, som er 40 år gammel.
Kyiv School of Economics påpeker at det har skjedd en merkbar endring i hvordan arbeidsgivere rekrutterer. Kvinner, ungdom og pensjonister er blitt mer ettertraktet. Arbeidsgivere justerer kravene for å få tak i nødvendig arbeidskraft, noe som også har bidratt til økt kvinnelig entreprenørskap.
Kvinner bryter mannsdominansen
I den sørlige landbruksregionen Mykolayiv blir kvinner nå opplært som traktorførere. Kvinner tar også stadig flere jobber som trikke- og lastebilsjåfører, kullgruvearbeidere, sikkerhetsvakter og lagerarbeidere, opplyser Reuters.
– Vi gir opplæring og jobber til kvinner med minimal erfaring, sier Lyubov Ukrainets, personaldirektør i Silpo, som er en del av Fozzy Group.
Selskapet har nå seks kvinnelige lastebilsjåfører og ansetter også flere kvinner i tidligere mannsdominerte stillinger som sjauere, slaktere og sikkerhetsvakter.
Mangler barnepass
Andelen kvinnelige ansatte øker også innen stålproduksjon. Mange kvinner er likevel ute av stand til, eller ønsker ikke å begynne i jobb, på grunn av manglende barnepass. Shulha, som jobber 15 dager i strekk på veien, har flyttet tilbake til foreldrene for å sikre omsorg for sin 14 år gamle sønn og 16 år gamle datter.
Utsatt militærtjeneste
Sentralbanken fastslår at de mannsdominerte bransjene naturlig nok er sterkest påvirket.
Det gjelder blant annet byggesektoren, transport og gruvedrift som merker den militære mobiliseringen svært godt. For å holde økonomien i gang har regjeringen satt i verk tiltak for å hjelpe selskaper i en kritisk situasjon
I energi- og våpenproduksjonssektorene er alle ansatte kvalifisert for å få utsatt militærtjeneste, mens i andre sektorer kan bedrifter beholde opptil 50 prosent av sine mannlige ansatte. Prosessen for å få utsettelse er imidlertid lang og komplisert.
Analytikere advarer om at mangelen på arbeidskraft er et betydelig problem som kan hindre økonomisk vekst – også etter at krigen er over.