Kjøkkensjefer sto i rett og ulike kjøkken konkurrerte så sausspruten sto. Nå besøker vi messene igjen!
Mat smakte og så ut som «Bomber og granater». Kjøkkensjefer sto i rett for avdelingssjefer, og ulike kjøkken konkurrerte seg imellom så sausspruten sto både her og der, alt for å oppnå toppscore i Forsvarets forums messetest. Noen fikk det, andre ikke. Uanmeldt.
Da de vernepliktige journalistene i det ene øyeblikket slaktet maten i en avdeling, for så å rose andre messer opp i skyene, ble resultatet lokalavismat på et blunk. Flere av testene ble en «snakkis» på avdelingene og resulterte oftest i forbedringer. I 1992 var de viktigste messene testet, og «Messetesten» ble lagt ned.
Nå sliper vi knivene, gjør gaflene klare, klargjør smekka og setter oss til bords for igjen å smake oss gjennom forsvarsmaten, fra sør til nord. Vi kommer dit du spiser – og vi kommer uanmeldt!
Trivsel. – Riktig og sunn mat er viktig i Forsvaret. Det har vi sett på avdelinger i alle år. Vi har også sett det i utenlandsoperasjoner der soldatene kanskje hadde messa som den viktigste rekreasjons- og møteplassen, sier ansvarlig redaktør i F - Forsvarets forum, Tor Eigil Stordahl.
Også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen velsigner Fs gjennopplivning av Messetesten.
– Det er sunt at avdelinger kan ha litt konkurranse seg imellom. Mat er en viktig trivselsfaktor på avdelingene, så om dette kan øke fokuset på å få til enda bedre mat til soldatene, ønsker jeg Messetesten velkommen tilbake, sier admiralen til F.
Kostøre. Orlogskaptein Pål H. Stenberg i Forsvarsmateriell er Forsvarets forpleiningssjef. Han tror konkurranse mellom de 56 spisemessene er til fordel for kundene, altså soldatene som spiser der.
– Det er til dels store variasjoner på både kvalitet og menyutvalg i spisemessene, til tross for de siste tiårs fokus på å forbedre mattilbudet gjennom et mer enhetlig tilbud, forteller Stenberg.
I resultater fra årlige brukerundersøkelser om tilfredshet i messene pekes det på disse variasjonene. En ny rapport er like rundt hjørnet, kjøkkensjefene er gjort kjent med hovedfunnen e i innholdet. Her ble spisemessene i Forsvaret rangert, noe som kan trigge den enkelte kjøkkensjef til å forbedre maten.
– Men resultatene kan trigge tiltak som hever tilfredsheten, sier Stenberg.
Kostøret er det samme per soldat for hele Forsvaret, men det er likevel store forskjeller i både kvalitet og utvalg. Det er ifølge Stenberg fordi avdelingene er sin egen herre og kan prioritere som de vil innenfor rammene av kostøre.
– Ved noen avdelinger legges mye av kostøret inn i å gjøre lunsjen bra, mens for eksempel middagen blir det dårligst rangerte måltidet.
– Andre avdelinger velger annerledes ved å servere et fjerde måltid med nystekt brød, sier forpleiningssjefen.
Han fortsetter: Noen har ferskt brød hver dag, andre ikke. Noen har kokt egg hver morgen, andre har det bare et par dager i uka. Noen får velge mellom bløtkokte og hardkokte egg, mens andre bare får kokte. Noen lager mye hjemmelaget mat, andre ikke, og dette gjenspeiler de dels store forskjellene mellom spisemessene.
– Det har vært vanskelig finne modeller for en felles meny for hele Forsvaret. Derfor blir det også store forskjeller i mattilbudet, sier Stenberg.
– Tillitsmannsordningen ønsker velkommen et krav til minstestandard og -utvalg, noe vi skal arbeide med fremover, skyter han inn.