Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_746_sluttpå«kakebu»forum_746_sluttpå«kakebu»http://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1926BARE AKUTT: Arrestlokalet skal fra neste år bare brukes i påkommende tilfeller, som ved innbringelse og fyll. /forum-media/PubImages/Glattcelle.jpg

Slutt på «kakebu»

Fra 1. januar er det slutt på å bruke militær arrest som refselsesmiddel i Forsvaret.

«Kakebu» skal altså bort som straff fra neste år. Bare ved fyll og øyeblikkelig behov ved innbringelse skal arrestlokalet brukes. Eller som subsidiært refselsesmiddel dersom bøter ikke betales. Forsvarssjefen tar forbehold om at nyordningen skal gjelde i fredstid og ved dagens beredskapsnivå.

Lars Morten Bjørkholt, generaladvoktatI de senere år har arresten vært mindre hyppig i bruk, de fleste tyvpermer, alkoholrelaterte hendelser og uaktsomme forhold gjøres nå opp ved bøter. Maksimal arresttid har vært 20 dager, og arrestanten har vanligvis vært tatt ut for daglig tjeneste. Arresten har vært regnet som det strengeste og mest inngripende refselsesmiddelet i Lov om militær disiplinærmyndighet, og Generaladvokaten gir også uttrykk for at den i større grad oppfattes som et fremmedelement i den daglige tjenesten:

– I fjor ble 84 prosent av refsene gjort opp ved bøter, mens arrest ble brukt i bare knapt fire prosent av de 426 innrapporterte sakene. Bøter, irettesettelse og frihetsberøvelse (ikke få gå ut av leir eller fartøy) er fortsatt gode refselsesmidler, sier generaladvokat Lars Morten Bjørkholt.

I fjor ble 84 prosent av refsene gjort opp ved bøter, mens arrest ble brukt i bare knapt fire prosent av de 426 innrapporterte sakene

 

 

forum_746_sluttpå«kakebu»forum_746_sluttpå«kakebu»http://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=1925Vaktkommandør Simen Bilberg i Rusta leir har arrestlokaler som nå brukes som lager. Foto: Torbjørn Løvland/forum-media/PubImages/Simen Bilberg.jpg


Han legger til at mange andre land også fjerner seg fra den tradisjonelle kakebua, den militære rettspleien blir mer og mer sivilisert.

Sigurd Svensen, landstillitsvalgtTillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) har i ei tid jobbet med å få vekk arresten, og landstillitsvalgt Sigurd Svensen er fornøyd med at de har nådd målet:

– Dette er positivt. Vi skal på landsstyremøtet denne uka også behandle spørsmålet om høytlesing av refs på oppstilling. Det oppfattes av mange som en gapestokk, sier Svensen.

En begrunnelse for å slutte og bruke arrest er også det faktum at det i flere avdelinger ikke finnes hensiktsmessig arrestlokale. Dermed er det vanskelig å oppnå likebehandling for samme type forseelse, og en slik mangel på likebehandling regnes av forsvarssjefen som uheldig. 

Publisert 27. november 2017 11:49.. Sist oppdatert 27. november 2017 14:04.