Nyheter:

Garden på øvelse. Illustrasjonsfoto: Magnus Alexander Thor/ Forsvaret

Slik ivaretas oppdraget i Garden og på GSV under krisen

Grensen mot Russland og kongefamilien må voktes – pandemi eller ei.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​196 kilometer. Det er ansvarsområdet til soldatene som vokter grensa mot den store naboen i øst. Spredt ligger vaktbuer, hytter og observasjonstårn. Mens Verdens helseorganisasjon har erklært koronaviruset som en global pandemi, sitter norske tenåringer så og si isolert i forelegningene helt nord i landet. 

Tidslinje: Slik har koronaviruset påvirket Forsvaret

– Vi løser oppdrag. På samme måte som alltid. Vi vokter grensa mot Russland, der vi driver militær suverenitetshevdelse og vi støtter Politiet med kontroll over Schengens yttergrense. Det er oppgrad som er samfunnskritiske og våre viktigste prioriteter, sier Jan Marius Nilsen, sjef ved Garnison Sør-Varanger (GSV) over telefon til Forsvarets forum. 

GSV-sjef Jan Marius Nilsen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Bildet er tatt i juni 2019. Foto: Mathias Sandstøl/ Forsvaret

Han sier at de i den nasjonale krisen er opptatt av å unngå å belaste sivilt helsevesen, slik at de ikke legger en ytterligere belastning på allerede strukne ressurser. Derfor har han utarbeidet det han kaller fire gyldne regler som mannskaper og ansatte skal følge for å unngå smittesprening. 

* Streng adgang inn og ut av militære områder.

– Det går ned på individnivå. Alle screenes og får spørsmål om hvor de har vært og om de er syke, sier Nilsen.

* Separering. 

– Vi lager det jeg kaller brannmurer mellom avdelingene. Langs alle de 20 milene vi er plassert utover, er det hytter, op-tårn og så videre, så det er rimelig enkelt å separere patruljer og lag, sier sjefen. 

* Hygiene.

– Det går på alt fra håndvask, avstand når vi spiser og hvordan maten blir servert, til at vi har stengt treningsfasiliteter og så videre. 

* Lav mobilitet.

– Vi ønsker ikke at mannskaper og ansatte skal reise slik at vi mister kontroll over smitte. Høybuktmoen er hjemme for oss, og det er her vi skal være.

Til siste punkt supplerer Nilsen at det blant annet innebærer at det ikke bli påskepermisjon, i henhold til Hærens retningslinjer. 

– Men det er tradisjon for at det er mange her, også i påsken. Jeg kommer til å gjøre mitt for at det skal bli en fin påske og at vi skal ha det bra. Jeg har brukt tid med soldatene for å diskutere det, sier han. 

Avdelingstillitsvalgt GSV, Viljar Røysi. Foto: Privat

– For oss, en homogen masse som er vant til å gå i takt, går nok disse tiltakene i forbindelse med viruset smidigere enn på sivil side. Jeg vil skryte av de vernepliktige som gjør en fantastisk jobb. Jeg merker at de er opptatt av å fortsette og løse oppdraget, skryter Nilsen.

Mister påskeperm: – Forståelse for oppdraget

Ved siden av Nilsen sitter avdelingstillitsvalgt på GSV, Viljar Røysi. Han mener at det kommer til å gå helt fint med nordnorsk påske for de vernepliktige soldatene. 

– Det er nok en vanesak. De fleste soldatene har god forståelse for oppdraget og måten vi løser det på. Det sparer det sivile og oss selv for smitte. Ut over det er det god stemning– bedre enn folk nok tror, slår han fast.

Sesjon: Blir over telefon for å hindre smittespredning

Avdelingstillitsvalgt Viljar Røysi på GSV. Foto: Frida Sofie Moholdt/ Forsvaret

Han sier at det er spesielt for dem å være så langt hjemmefra når regjeringen erklærer viruset som en nasjonal krise.

– Mange kjenner at familien ikke er så nærme. Vi snakker med de hjemme så mye vi kan. Det å være så langt borte er en litt en vanesak. Det blir litt som å være i en boble her.

En kaserne står på beredskap som isolat

Forsvarets forum er kjent med at en del av soldatene på GSV er flyttet ut i telt over en periode.

Nå har utdanningskompaniet reist på øvelse. Den kasernen står i beredskap i et eventuelt utbrudd av koronaviruset. Vi jobber med å finne løsninger, men det er mulig at de får en lengre periode i telt, sier GSV-sjef Nilsen.

Han utdyper at det er snakk om oppvarmede telt, og at soldatene får tilgang på dusj og kan handle i kantinen – riktignok via en app som gjør at de får varene levert ved teltet.

– Det at vi flytter garnisonen ut i felt er ikke noe nytt. Det er trening i robusthet og feltrutiner.

– Jeg var selv ute i felt i en periode på fire uker, skyter tillitsvalgt Røysli inn.

– Det fungerte veldig bra, så av erfaring kan jeg si at dette kommer til å få fint.

Det er ikke soldatene i felt Nilsen tenker mest på.

– Det jeg som sjef er mest bekymret for, er de som er småsyke. Som må ligge og være isolert fra omverdenen. Det er nok mer ensomt og trist enn å bo i telt. Vi gjør tiltak for at den perioden skal være så ok som mulig.

Gardesjef Vegard Flom under oppstilling i 2018. Foto: Johannes Maximillian Schnell/ Forsvaret

Flyttet kompani til annen leir

Drøye 1500 kilometer lengre sør sitter gardesjef Vegard Flom med de samme utfordringene: Et samfunnskritisk oppdrag og et smittsomt virus.

– For Garden sin del så er det som i alle andre forsvarsavdelinger viktig å opprettholde evnen til å løse oppdrag, sier oberstløytnanten.

Torsdag ble et kompani med om lag 200 soldater fra Hans Majestet Kongens Garde flyttet fra Huseby til Heistadmoen.

– Dette gjør vi både for å drive videre utdanning og trening av gardister, og for å spre avdelingene mer enn det vi klarer å gjøre her på Huseby. Det gjør det lettere å holde avstand og minimere risikoen for smitte - hvis den oppstår, sier Flom. 

Åtte bistandsanmodninger: Slik bistår Forsvaret sivile myndigheter

Heistadmoen brukes av Garden gjennom hele året for å drive grunnleggende soldattrening og utdanning, forklarer Flom. Soldatene som nå er omrokkert vil fortsatt gjøre dette.  

– Dette er selvfølgelig koordinert og planlagt i samråd med Forsvarets helsepersonell og sivile myndigheter.

Flom sier at omrokkeringen ikke vil ha operasjonelle konsekvenser. 

– Det er bare positivt å lette soldattrykket i Huseby leir, slik at vi kan drive enda mer effektive smitteverntiltak og enda bedre utdanning. 

Minimerer kontakt mellom tropper

Huseby leir huser vanligvis 1200 vernepliktige og 170 ansatte. For to uker siden iverksatte de flere tiltak for å hindre smitte og smittespredning. De inkluderer hyppigere håndvask, restriksjoner for reiser og bevegelse, og butikkbesøk kun ved nødvendighet. 

– Og så har vi vært mye tydeligere på å adskille kompani og tropp. Alle spisetider er segregert, og vi har iverksatt flere tiltak for å minimere sosial kontakt mellom gardistene. 

Flom mener hele Garden ser på dette som en dugnad. Flere hender har kommet til for å bidra. Norges Gardistforbund med Gardeveteranene i spissen har stilt opp med velferdstiltak. 

– De har kjøpt inn to RiksTV-pakker med abonnement og sportspakker, som nå blir installert på vaktobjektene. Det er fantastisk morsomt å se at hele storfamilien til Garden er med på å understøtte driften av Gardeleiren, sier han.

Visste du at Forsvarets forum sender ut brif med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS