Nyheter:

Slik blir den massive militæroppvisningen

Tirsdag får vi servert en militær oppvisning av de sjeldne på Byneset utenfor Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Øvelse Trident Juncture starter for alvor tirsdag 30. oktober. Det hele blir dratt i gang med en såkalt DV-dag – en oppvisning for viktige gjester («distinguished visitors») på Byneset utenfor Trondheim. Her vil en rekke internasjonale militærtopper og Nato-ambassadører følge med på oppvisningen fra en tribune på Byneset.

– Dagen starter med en pressekonferanse med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Etter dette blir det en framvisning av militært utstyr fra de forskjellige nasjonene som deltar på øvelsen. Alt fra stridsvogner, artilleri og andre militære kjøretøy. Fra klokken tolv starter selve demonstrasjonen som vil vise en felles operasjon med 3000 soldater involvert. Den starter med en del fly som kommer over Byneset, deretter en amfibisk landsetting hvor etter hvert hær-, luft og sjøstyrker virker sammen for å ta tilbake Byneset fra en motstander, sier oberstløytnant Frank Sølvsberg, talsmann for det norske Forsvaret.

Han sier det stadig blir arrangert slike DV-dager i forbindelse med større øvelser, for eksempel under Cold Response i 2016 og Joint Viking i 2017.

­– Men jeg tror vi trygt kan si at vi ikke har hatt en DV-dag i en slik størrelse med så mange elementer under en enkel demonstrasjon. Dette fordi det er en stund siden sist vi har hatt en øvelse så stor som dette i Norge.

Jeg tror vi trygt kan si at vi ikke har hatt en DV-dag i en slik størrelse med så mange elementer under en enkel demonstrasjon

Denne DV-dagen har i forkant fått stor oppmerksomhet og kritikk. Den er blitt kalt et «krigsshow» og det blir sagt at man gjør øvelsen om til underholdning. Journalist, filmskaper og forfatter Erling Borgen gikk lengst i kritikken og mener Forsvaret bør skamme seg.

– De gjør krigsøvelsen til show og sjampanjefest, når militæret og krigsutstyret tidligere har tatt livet av hundretusener av mennesker. Dette er et etisk spørsmål, uavhengig av om en er for Nato eller ikke, har Borgen sagt tidligere til NRK.

Sølvsberg deler naturlignok ikke det synet.

– Vi ser på denne DV-dagen som en anledning til å vise alle nasjonene i et samspill konsentrert på én dag. Fordelen med det for de som øver, er at det sparer avdelingene som er her nå for å trene på de taktiske manøvrene. I tillegg får man samarbeidet til å virke mellom nasjonene og får maksimalt øvingsutbytte ut ifra treningsmålene. Det får de bedre til dersom de konsentrerer besøkene rundt én dag.