Nyheter:

Skytingen i Berlin som «ingen» snakker om

Forsvarsforsker bekymret over likvideringer som den nye samfunnstrusselen.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kan skje i Istanbul, det kan skje i London, det betyr at det kan skje i Oslo, sier Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier i Forsvarets forums podkast Krig & Sånn.

Kleiner Tiergarten i Berlin, 23. august: Klokken er snart 12 midt på dagen. 40 år gamle Zelimkhan Khangoshvili er på vei til fredagsbønnen. Før han rekker frem blir han skutt to ganger i hodet på kloss hold. Mannen som avfyrer skuddene har lyddemper på våpenet og stikker av på en sykkel, ifølge vitner. 

SØKTE POLITISK ASYL

Khangoshvili var en tsjetsjener fra Georgia og kjempet mot Russland under den andre tsjetsjenske krigen på starten av 2000-tallet. Ifølge venner som er gjengitt i tyske medier, skal han ha fortalt at han har stått på en russisk etterlyst-liste siden 2002. 

40-åringen ankom Tyskland via Ukraina i 2015, etter å ha blitt forsøkt drept i den georgiske hovedstaden Tibilis. Da han ble drept fredag 23. august ventet han på avgjørelsen etter å ha anket avslaget på søknad om politisk asyl for seg selv og familien. 

Like ved parken, i en elv, fant politiet et våpen av type 9 mm Glock 26 og en sykkel. En 49 år gammel russisk statsborger er anholdt og siktet for drapet. New York Times skriver at mannen hadde ankommet Berlin, via Paris, fra Moskva, noen dager tidligere og skulle etter planen fly tilbake til den russiske hovedstaden. 

Motivet er foreløpig ukjent, men Russland nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Bellingcat, et nettsted for undersøkende journalistikk, har sammen med den tyske avisen Der Spiegel og russiske The Insider, avslørt at den russiske mannen i arrest hadde et gyldig, ikke biometrisk pass, men på en identitet som ikke eksisterer i Russland. Les mer om funnene på deres sider.

Lite oppmerksomhet

Norske medier har hittil skrevet lite om drapet, og tyske etterforskere har vært sparsommelige med detaljene i saken.

Den Berlin-baserte russiske journalisten og kommentatoren Leonid Bershidsky, skriver på meningsplass i Bloomberg onsdag at drapet ser ut som en russisk operasjon, men den tyske regjeringen har valgt å ikke lage noe oppstyr rundt det hele. Tittelen på innlegget er: Grunnen til at Tyskland ignorer egen russisk spion-skandaleThe Washington Post har en lignende kommentar på trykk

Anders Romarheim sier i Forsvarets forums podkast Krig & Sånn at han ser på likvideringer med økt bekymring.

– Kim Jong Un brukte VX nervegass mot halvbroren sin på en flyplass i Kuala Lumpur, Kashoggi ble partert i konsulatet til Saudi-Arabia i Istanbul. Det forgiftes folk på pub i Salisbury (giftangrepet mot Sergej Skripal og hans datter, red. anm.), sier han.

Nervegass i Kuala Lumpur

40 år gamle Zelimkhan Khangoshvili ble drept fredag 23. august i en park i Berlin. Foto: fra Facebook

De to vietnamesiske kvinnene Siti Aisiyah og  Doan Thi Huong ble i oktober 2017 tiltalt for å ha drept Kim ved å smøre nervegift i ansiktet på ham. Dette skjedde på hovedflyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur i februar 2017.

Begge kvinnene har hevdet at de trodde nervegassen var babyolje, og at de ble lurt av nordkoreanske agenter som fortalte dem at de var med i et TV-stunt.

Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, skal ha vært en kilde for den amerikansk etterretningstjenesten CIA. Det melder The Wall Street JournalI BBC-dokumentaren, som gikk på Urix, blir det hevdet at drapet på Kim Jong-nam var en nøye planlagt etterretningsoperasjon. 

Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Foto: Handout

Partert i Istanbul


Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Etterretningsrapporter som er lekket utpeker kronprins Salman som den som beordret drapet. I september 2017 flyktet Khashoggi fra hjemlandet, ifølge ham selv av frykt for å bli pågrepet, i likhet med mange andre dissidenter.

Khashoggi har siden bodd i eksil i USA og har blant annet har skrevet for The Washington Post. Han beskrev hjemlandet som preget av frykt, trusler og pågripelser.

Forgiftet i Salisbury

4. mars 2018 ble Sergej Skripal og datteren Yulia funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia. Politiet fikk raskt mistanke om at de to var blitt utsatt for et giftig stoff. NRK skriver at Sergej og hans datter Julia ble forgiftet av Novitsjok, et meget farlig stoff som ble utviklet i Sovjetunionen med tanke på angrep mot enkeltpersoner som man ønsket å rydde av veien. 


Det tok ikke lang tid før britene pekte på Russland, og ifølge britisk politi var det 
Ruslan Bosjirov og Aleksandr Petrov som hadde reist inn i Storbritannia og forsøkt å drepe sin tidligere kollega Sergej Skripal i hans nye hjemby Salisbury. 

«[…] selv om Tyskland vet minst like mye og sikker mer om drapet på Khashongivili i dag, som det Storbritannia gjorde én uke etter Skripal ble forsøkt forgiftet, er myndighetene underlig stille rundt hele hendelsen. Hvorfor?», skriver kommentatoren Leonid Bershidsky i Bloomberg.

Han peker på to politiske faktorer: Den tyske forbundskanslerens rolle i forhandlingene mellom Russland og Ukraina, samt det at Russland har bygget ferdig tre fjerdedeler av Nord Stream 2 – en naturgassledning fra Russland til Tyskland. For Russland er Nord Stream viktig fordi russisk gass kan fraktes til Vest-Europa uten å passere gjennom Ukraina. I EU er derimot gassledningen møtt med kritikk, fordi mange mener den gjør Europa for avhengig av Russland. Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder er styreleder for Nord Stream og derigjennom nær venn med Russlands president Vladimir Putin.

Folk i beskyttelsesdrakter samler inn et object i Queen Elizabeth Gardens i Salisbury, Storbritannia, 19. July, 2018. Foto: REUTERS/Hannah McKay

Svekket evne til å rydde opp

Anders Romarheim mener likvideringene utgjør én bekymring, men den overordnede svekkelsen av diplomatiet er en annen.

– Etter Salisbury, jeg vet ikke hvor mange diplomater som ble simpelthen trukket tilbake etter det, slik at vi ser at relasjonene mellom landene synker, viljen til offensive etterretningsoperasjoner i Natoland øker, her snakker vi om valgpåvirkning i Washington, vi snakker om Ankara, Greater London area, fortsetter Romarheim.

 Uten diplomatiet blir det vanskeligere å lappe sammen forholdet igjen, mener han.

– Hva gjør vi i Norge, hvis en Frode Berg-skikkelse blir likvidert på norsk territorium, spør han.

Hør hele episoden av Krig & Sånn under:


Powered by Labrador CMS