Nyheter:

Skjebnemøte for Cold Response

Forsvarets ledelse holder onsdag morgen et møte for å diskutere veien videre for storøvelsen.

Tirsdag kveld ba helsedirektør Bjørn Guldvog Forsvaret vurdere om øvelse Cold Response i Troms og Finnmark skal fortsette. Tidlig onsdag morgen sitter Forsvarets ledelse i møte for å bestemme veien videre. Hva de kommer fram til vil bli offentliggjort straks etter møtet, skriver Forsvaret på sine nettsider.

– Vi har hatt møter gjennom hele forøvelsen. Alle aspekter av Cold Response har blitt vurdert kontinuerlig. Men dagens møte blir holdt på bakgrunn av kommentaren fra helsedirektøren, sier oberstløytnant Ivar Moen, som er talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på [email protected] eller på kryptert melding på appen Signal på +4745204315

Det er ventet at Forsvaret vil komme med en oppdatering fra møtet mellom klokken 13 og 15. 

FINLAND TRAKK SEG

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen sa før helgen at øvelsen skal gjennomføres. Søndag kom meldingen om at de 400 finske soldatene som skulle være med på øvelsen, ikke kommer likevel. På egne nettsider skriver det finske forsvaret at deltakelsen er kansellert på grunn av koronasituasjonen. Det har ført til flere endringer i hvordan øvelsen gjennomføres.

I tillegg kom Folkehelseinstituttet tirsdag kveld med en anbefaling om å avlyse arrangementer med over 500 deltakere. Hensikten er å begrense spredning av koronaviruset.

Roer ned øvelsesforberedelsene

Hva som blir skjebnen til øvelse Cold Response, med rundt 15 000 soldater, avgjøres sannsynligvis i løpet av kort tid. Mange av soldatene som deltar har allerede vært ute i felt i mange dager for å forberede krigsspillene. 

– Det er stor aktivitet, men det er tilpasset noe med tanke på møtet i dag. Man har ikke satt på håndbrekket, men roet ned litt, sier oberstløytnant Moen.

Saken oppdateres.