Nyheter:

Skal koke 80 000 måltider under Cold Response

Mari Hågensen forbereder seg på å servere mat til tusenvis av soldater under årets vinterøvelse.

I mars gjennomføres vinterøvelsen Cold Response. Øvelsen finner sted fra Narvik i sør til Porsangmoen nord, men hoveddelen foregår i Troms. Øvelsesaktiviteten varer fra 2. til 18. mars. Selve feltøvelsen foregår fra 12. til 18. mars.

Fått med deg denne? Amerikansk general roser norske øvingsforhold

Allerede er det synlig aktivitet enkelte steder i landet, og flere har lenge forberedt seg en god stund på det som skal skje.

STOR KONTRAKT

Agenda Catering fra Narvik skal lage og servere mat til de mellom 1000 og 2000 soldatene som i en periode over to måneder skal bo i den midlertidige teltleiren på Elvegårdsmoen i Bjerkvik. Det skriver Narvik-avisen Fremover.

Lers også: Bygger midlertidig leir for 2000 allierte

Kontrakten med Forsvaret betyr mye for bedriften, selv om de ikke vil si nøyaktig hvor mye den utgjør i kroner og ører.

– Kontrakten er alene på størrelse med fjorårets omsetning, sier daglig leder Espen Lund til Fremover og viser til at fjorårets omsetning var på åtte millioner kroner for Agendas cateringavdeling.

USIKKER PÅ ANTALLET

Men problemet for Agenda catering er at man kort tid før øvelsen begynner, ikke vet helt sikkert hvor mange soldater som skal delta.

Da amerikanerne i januar trakk 3000 soldater ut av Cold Response, gikk øvelsen fra å være den største av Cold Response-øvelsene som til nå er gjennomført, til å ha en ganske normal størrelse.

Les også: USA trekker 3000 soldater fra Cold Response

– Slik det ser ut nå, blir det mellom 15 000 og 16 000 soldater på denne øvelsen. De kommer fra ti nasjoner i tillegg til Norge, sier oberstløytnant Ivar Moen til Forsvarets forum.

Han understreket at det fortsatt kan komme endringer og justeringer før øvelsen starter.

TILPASSET PLANENE

Moen er talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan og sier at det er den sikkerhetspolitiske situasjonen som har gjort at USA har valgt å trekke over 3000 soldater fra øvelsen.

– Fordi vi fikk vite om dette i god tid, så vil ikke 3000 færre soldater på øvelsen føre til store praktiske problemer for oss. Det har gitt oss tid til å tilpasse planene og aktivitetene slik at vi likevel får et godt øvingsutbytte, sier Moen.

Under Cold Response 2020 vil det delta styrker fra Norge, USA, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland, Latvia, Frankrike, Storbritannia.