Skal ha gjort fra seg ved turområde

Miljøoffiserenes frykt slo til: Soldater er observert å gjøre fra seg ved turområde ved Os i Hedmark. Svensk offiser lover at de skal rydde opp etter seg.

Publisert Sist oppdatert

Det er lokalavisa Arbeidets rett som melder dette på sine nettsider tirsdag kveld. Forsvarets forum har skrevet om at det under tidligere øvelser har vært tilfeller av det samme.  

Nettavisa skriver at styrker som deltar under Nato-øvelsen opererer tett på både skole, barnehage og samfunnshus i Os og at et øyevitne skal ha sett soldater gjøre sitt fornødne i turområdet rett i nærheten.

Soldatene skal ha dratt ned buksene, gjort fra seg og så sparket snø over, for å skjule avføringen.

Øyevitnet forteller til nettsidene at hundeskitt i turområdet er krise, men at folkskitt er hakket verre.

– Det er helt i nærområdet til skolen og ikke lenger bort enn 100 meter fra både skolen og barnehagen, sier øyevitnet.

Det var søndag at beltevogner kjørte inn ved skolen og turstien i Os, som ligger midt mellom Tynset og Røros, langs riksveg 30. Der skal de ha slått leir i en kort periode, og det var under denne tiden at naturen skal ha blitt brukt som avtrede.

– I akkurat dette området bruker elevene på skolen å plukke kongler og kvister, sier øyevitnet til retten.no.

– Dette er helt forferdelig, og det er ikke slik vi vil ha det. I forkant av øvelsen har vi informert hvordan menneskelig avfall skal håndteres. Vi har et system for hvordan det behandles, og soldatene har også med seg utstyr for å kunne rydde opp etter seg. Ikke bare sparke litt snø over, sier Marianne Bø, miljøvernoffiser og leder for skade og miljøvern under Nato-øvelsen til retten.no.

– Vi er veldig glad for at personen ringte og varslet oss om det som har skjedd. Det er forferdelig om barn skal komme bort i dette, sier Bø til nettstedet.

Arbeidets Rett melder også om soldater som har urinert ved samfunnshuset og ikke langt unna der skolebarna har ventet på skoleskyss.

Major Mats Carlsson bekrefter overfor Forsvarets forum at soldater har gjort fra seg like ved samfunnshus og bolighus i Os sentrum – i et område som ikke var egnet for det. Han lover at de kommer til å rydde opp. Det er mye snø i området, men inntil videre er det satt opp sperrebånd.