Nyheter:
Skal bruke milliarder på moderne radarer
Regjeringen vil investere 8 milliarder kroner i nye radarer for å overvåke norsk luftrom.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Onsdag ble saken behandlet i Stortinget, som gir sin støtte til prosjektet.
– Militær luftovervåking gjør Norge tryggere. Nye radarer skal bidra til å oppdage og avverge ulovlig inntrengning vårt nasjonale luftrom, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding.
– Nye radarer vil gjøre oss bedre i stand til å overvåke luftrommet over Norge. Kombinert med bruk av kampfly og bakkebasert luftvern trygger det luftrommet vårt, og det styrker handlefriheten til de militære styrkene våre, sier forsvarsministeren.
Må fornye
De nye radarene skal erstatte de eldste luftovervåkingsradarne i Norge.
– Store deler av dagens radarer nærmer seg raskt slutten av sin levetid og må fornyes for å møte framtidens utfordringer.
De åtte nye radarene skal erstatte åtte eksisterende. Den samlede dekning av vårt nasjonale luftrom forbedres ved å gjenbruke tre av de eksisterende stedene og etablere fem på nye steder. I tillegg vil to av de nye radarene være flyttbare, og kan brukes til å forsterke overvåking der det er nødvendig.
Teknisk Ukeblad skriver at det for halvannet år siden ble besluttet å oppgradere de tre Sindre I-radarene, som har vært operative siden 1993. Antenner og sendere får stå som de er i dag. Oppgraderingen dreier seg om mottakere og signalbehandlingen og erstatte en del analoge komponenter med digitale.
Flere som kan levere
Hele prosjektet skal være ferdig i 2030. Forsvarsdepartementet har som mål å starte anskaffelsesprosessen innen utgangen av året. Ifølge Teknisk Ukeblad er det mange som kniver om en såpass stor leveranse.
En av dem er Saab, som lenge har spilt inn sin første bakkebaserte langtrekkende radar Giraffe 8A som en kandidat.
Andre kandidater er amerikanske Northrop Grumman, Lockheed Martin og Raytheon, franske Thales og britiske BAE Systems.