Kultur:

Skadde veteraner får eventyr-jul

I år er britiske veteranfamilier garantert hvit jul.

Publisert Sist oppdatert

Den første uka i desember reiser 14 veteranfamilier fra Storbritannia og tre veteranfamilier fra Norge til Rondane Høyfjellshotell. Royal Marines Club og Veteranforbundet SIOPS (skadde i internasjonale operasjoner) har plukket ut veteraner, Rondane Høyfjellshotell stiller hotell. På fjellet skal veteranene feire jul på forskudd. Noen har fysiske skader, men flertallet av skadene er psykiske – som posttraumatisk stress-syndrom. De fleste er ferdige med sin tjeneste i Forsvaret, men også stadig tjenestegjørende veteraner skal delta.

– Den viktigste grunnen til at vi inviterer til Rondane er fordi vi ønsker å gjøre noe viktig for andre, sier Ole T. Hoelseth, markedssjef i Rondane Høyfjellshotell.

– Vårt mål er å gi skadde veteraner og deres familier et pusterom i hverdagen. 


Ideen om norsk jul for skadde britiske veteraner ble klekket ut etter samtaler med Inge Solheim, som kommer fra Otta. Solheim har blant annet stått bak prosjektet Walking with the Wounded, hvor skadde soldater dro til Sydpolen – sammen med prins Harry. Solheim satte Royal Marines Club i kontakt med hotellet. 

Nå er 17 veteranfamilier påmeldt. Tar du med støttepersonell, er det til sammen 78 som skal fylle Rondane Høyfjellshotell i begynnelsen av desember. Hotellet dekker kost, opphold og aktiviteter. Veteranorganisasjonene dekker reise.

Hoelseth lover skikkelig norsk julefeiring, med nisse og ribbe. 

– Dette skal ikke være en hvilken som helst tur. Vi vil dra frem det eksotiske i det norske. Vi skal gjøre det vi kan for at de drar hjem med tårer i øynene. Fra hotellet ser du rett ut i Asbjørnsen og Moe-land. Mange av eventyrene er hentet herfra, forteller han.

Fra hotellet ser du rett ut i Asbjørnsen og Moe-land. Mange av eventyrene er hentet herfra


Generalsekretær Heidi Hovland Bergfald i SIOPS beskriver initiativet som fantastisk. 

– Det er flott at vi får på plass internasjonale møteplasser for veteraner. Flere nordmenn har tjenestegjort sammen med briter, sier hun.

– At også familier inkluderes, er verdifullt. 

Det er flott at vi får på plass internasjonale møteplasser for veteraner.