Nyheter:

Hendelsen med ubåten onsdag skjedde ved Kleiva Fiskefarms anlegg på Bjørnstein.
Hendelsen med ubåten onsdag skjedde ved Kleiva Fiskefarms anlegg på Bjørnstein.

Ubåt ødela trosse - setter ned arbeidsgruppe

En av Sjøforsvarets ubåter traff onsdag en av forankringstrossene til et oppdrettsanlegg.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ivar Moen, talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, forteller til VG onsdag at forankringstrossen, som er et tau som fester oppdrettsanlegget, ble kuttet.

Det bekrefter Marius Arvesen ved Kleiva Fiskefarm på Andørja, i Ibestad kommune i Troms og Finnmark, til VG. Ubåten var på en operasjon i farvannet da det skjedde, den var neddykket og det var mørkt.

Brudd på en line

– Da ubåten traff så oppsto det brudd på en av fortøyningslinene under vann, sier Arvesen til Forsvarets forum torsdag.

Et servicefartøy tilhørende oppdretteren ble benyttet onsdag kveld for å rette opp skaden og få situasjonen under kontroll. Anlegget var fra før fortøyd med flere liner.

– I tillegg har vi fått gjennomført en grundigere undervannskontroll ved hjelp av dykkerselskap med ROV-fartøy rundt den delen av oppdrettsanlegget. Da fikk vi bekreftet at skadeomfanget var begresenet, sier Arvesen.

Fortsetter operasjon

Eieren av oppdrettsanlegget ble kontaktet umiddelbart etter hendelsen. Ubåtskroget ble kontrollert for mulige skader. Det skal ikke være skader på ubåten og den fortsetter operasjonen sin som planlagt.

Orlogskaptein Michel Hayes, talsperson i Sjøforsvaret sier til Forsvarets forum at man foreløpig ikke ønsker å spekulere i hvorfor ubåten traff fortøyningslinen.

– En arbeidsgruppe skal vurdere hendelsen og årsak, først når det er gjort kan man konkludere, sier Hayes.

– Men Sjøforsvaret ser dette som udramatisk. Viktigst er det at personell ikke kom til skade og at de materielle skadene ser ut til å være minimale.

Powered by Labrador CMS