Nyheter:

Gjensynsglede på kaien

Rørende scener da KNM Otto Sverdrup la til kai i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Bergens Tidene var tilstede med fotograf. I videoen over kan du se hvordan både mannskap, familie og venner reagerte da de endelig fikk se sine kjære igjen 14. desember.

– Det har vært en lang og spennende tur. Det blir litt klump i halsen når mannskapet får se sin familie, venner og kjente. Rørende, sier flaggkommandør Petter Kammerhuber.

KNM Otto Sverdrup har deltatt i Natos reaksjonsstyrke (Nato Responce Force), som kommandoskip i Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Skipet har seilt siden juli i år, da de tok over etter KNM Roald Amundsen.

Det blir litt klump i halsen når mannskapet får se sin familie, venner og kjente

Kommandørkaptein Frode Røthe er skipssjef på KNM Otto Sverdrup. Kammerhuber er sjef for SNMG1 og har hatt med seg en stab om bord bestående av offiserer fra åtte nasjoner i tillegg til det norske mannskapet på Otto Sverdrup på rundt 130.

– Det har vært et privilegium å være sjef på oppdragene våre, sier Kammerhuber, og legger til:

– Oppdraget vårt varer frem til 15. januar. Nå har styrken tatt en liten ferie i forbindelse med julen. Men vi er fremdeles på beredskap.

Hvor raskt styrken skal være klar til oppdrag, er gradert, men flaggkommandøren regner med at styrken får feire jul og nyttår i ro og fred.

Skipene i styrken har patruljert i Natos farvann og gitt alliansen en maritim situasjonsforståelse som er viktig, påpeker flaggkommandøren. Operasjoner i Middelhavet (i september og oktober), i Østersjøen og patruljering i farvannene til Danmark, Tyskland, England og Norge har vært en del av oppdraget.

Danmark tar over kommandoen for SNMG1 15. januar. Det blir en overdragelse av kommando og flaggseremoni i Bergen sentrum denne dagen.

For operasjonen Sea Guardian i Middelhavet, fikk mannskapet Nato-medaljen, Nato Non Article V Medal. Denne ble delt ut mens styrken lå på Themsen – midt i London.

– Det var veldig spesielt å ligge mellom høyhusene ved Themsen og ha en slik medaljeparade. Jeg er veldig stolt over hva den norske besetningen på KNM Otto Sverdrup har stått for under oppdraget, så medaljene er vel fortjente, sier Kammerhuber.