Nyheter

PÅ ØVELSE: KNM Uredd på torpedoøvelse i Lyngfjorden i september.

Forsvaret vil ha permanente skytefelt langs Finnmarkskysten

Forsvaret vil opprette åtte nye skyte- og øvingsfelt langs Finnmarkskysten. Flere mener det vil provosere Russland og ødelegge for fisket i området.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret vil å etablere tolv nye skyte- og øvingsfelt nasjonalt og legge ned 49 av de eksisterende 87 feltene som ligger langs norskekysten, skriver NRK. Det går frem av et høringsnotat fra Forsvarsdepartementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere av feltene i Oslofjorden skal avvikles, mens åtte av de nye feltene ligger langs kysten av Finnmark.

Planene må stoppes, mener Geir Jørgensen i Rødt Nordland.

– Det er helt unødvendig i den situasjonen vi står i akkurat nå, når vi skal prøve å ta ned spenningsnivået i nord, å legge opp til mer og økt militæraktivitet i disse områdene, sier han.

Forsvaret ønsker ikke å kommentere saken overfor kringkasteren nå.

Områdene Forsvaret har sett seg ut, er i Tanafjorden, Laksefjorden, Porsangerfjorden og nordvest for Nordkyn, mellom Nordkapp og Ingøy, og ved Sørøya.

Tanafjorden er en nasjonal laksefjord, og skytefeltene vil skape uforutsigbarhet for fiskerne, mener ordfører Helga Pedersen (Ap) i Tana.

– Dette feltet vil legge beslag på halvparten av Tanafjorden, og den delen av fjorden hvor det pågår mest fiske.

Formannskapet i Tana har vedtatt en uttalelse om at de går imot skytefeltene.

De store feltene som ligger i åpent hav utenfor Finnmarkskysten, vil ifølge Forsvaret bli brukt mellom to og 20 ganger i løpet av året.

Powered by Labrador CMS