Nyheter:

Sjefsskiftet: Nils-Andreas Stensønes (til venstre) er klar til å ta over roret i Sjøforsvaret etter Lars Saunes. Forsvarssjefen mener Stensønes kommer til å støte på utfordringer i jobben.
Sjefsskiftet: Nils-Andreas Stensønes (til venstre) er klar til å ta over roret i Sjøforsvaret etter Lars Saunes. Forsvarssjefen mener Stensønes kommer til å støte på utfordringer i jobben.

- Et stort ansvar

Forsvarssjefen mener Nils-Andreas Stensønes kommer til å møte mange utfordringer som ny sjef Sjøforsvaret.

Publisert Sist oppdatert

– Du er den beste i dag til å føre Sjøforsvaret videre inn i fremtiden, og håndtere de problemstillinger og utfordringer som helt klart vil møte deg og organisasjonen.

Det sa forsvarssjef Haakon-Bruun Hanssen før kommandovimpelen til den nye sjefen for Sjøforsvaret ble heist på Haakonsvern.

Litt senere var F blant de første som fikk møte kontreadmiral Nils-Andreas Stensønes på hans kontor.

Vinnermiljøer. – Da du takket av som sjef for Kysteskadren sa du at det var Sjøforsvarets beste jobb. Nå er du sjef for hele forsvarsgrenen, er det mulig du tok feil?

– Jeg skal ikke utelukke det, sier Stensønes med en liten latter.

– Det har jo egentlig gått oppover hele tiden siden den gang. Jeg har hatt unike opplevelser, med operasjoner hvor jeg kunne seile hele tiden. Jobben i Forsvarets operative hovedkvarter var en utrolig lærerik sak – virkelig en berikelse. Der fikk jeg også ansvaret for å lede operasjoner i andre forsvarsgrener. Det er nyttige erfaringer som jeg kan ta med meg i denne jobben også. Og så får vi se da, hva som er den beste jobben, sier Stenønes og fortsetter.

– Når du gir folk tillit får du også de beste resultatene. 

– Jeg er veldig glad for at forsvarssjefen har fått endret stillingen fra å være generalinspektør til å bli sjef for grenen og dermed et helhetlig ansvar. Når du gir folk tillit får du også de beste resultatene. Det eneste problemet med det er at du ikke lenger har noen å skylde på, sier Stensønes med et lite smil.


Hvilken del av din brede tjenesteerfaring tror du at du får mest glede av som sjef for Sjøforsvaret?

– Det må bli tre ting: Først den operative erfaringen. Det eneste som virkelig betyr noe er at du får trent og øvd på utstyr som virker, og at du kan gjøre dette i samarbeid med de som er om bord. Det er i den operative delen ting skjer. Alt handler om at hele organisasjonen gjør de operative avdelingene gode.

– Det betyr mye at folk trives og lykkes i jobben. Det skaper vinnermiljøer.

– Prosjektarbeidet har gitt meg forståelse for hvordan man skaffer materiell, vedlikeholder og hvordan vi drifter det på en effektiv måte.
– Og den siste tingen er alle møtene med menneskene i organisasjonen. Det betyr mye at folk trives og lykkes i jobben. Det skaper vinnermiljøer.

Flere gjester. Mange inviterte gjester var til stede under sjefsskiftet. Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap), kunne sammen med blant andre sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, sjefen for Hæren, politimesteren i Hordaland, sjefen for Hordaland Sivilforsvarsdistrikt, domprosten i Bjørgvin og en liten delegasjon fra Skårungen barnehage gledet seg over at også solen kastet glans over dagen.

Takket av. Samtidig som Sjøforsvaret har fått en ny sjef takket Lars Saunes av på Haakonsvern.

– Det har vært en flott reise, sier den avtroppende sjefen, kontreadmiral Saunes.

Onsdag 16. august talte han for siste gang som sjef for Sjøforsvaret på Haakonsvern. Han er stolt over jobben som personellet i forsvarsgrenen har gjort på hans vakt.
– Vi har vært gjennom kanskje den største omstilling siden den kalde krigen, og alle har dere gjort en kjempeinnsats, sier Saunes.

Forsvarssjef Haakon-Bruun Hanssen roser Saunes for hvordan han har ledet omstillingen i Sjøforsvaret.  

– I tre og et halvt har du vist stort og godt lederskap, og han konkluderte med å si: Bravo zulu! (Well done!)