Nyheter:

KLARE: Ifølge forsvarsminister og sjef Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, er F-35 nå klare til å løse oppdrag for Norge. Her ser vi et F-35 ta av fra Rygge (Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret).

Sjef Luft: – F-35 klare for å løse oppdrag

Generalmajor Tonje Skinnarland sier at Forsvarets nye kampfly er klare for å løse oppdrag for Norge. I 2025 er målet at F-35 er fullt ut operative.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble understreket i forbindelse med en seremoni på Luftforsvarets base Rygge, onsdag 6. november, der forsvarsminister Frank Bakke-Jensen også var tilstede.

– Jeg vil gratulere Luftforsvaret med oppnåelsen av første operative evne med F-35. Dette er en stor dag for hele Forsvaret. Dette innebærer at F-35 nå kan bidra til å løse nasjonale kriser og hindre at norsk suverenitet trues, sier Bakke-Jensen, ifølge en pressemelding fra Forsvaret.

ØVELSE I ØSTFOLD

Under deployeringsøvelsen i Østfold har Luftforsvaret testet kampflyene, personell og våpen under ulike typer forhold. Hensikten har da vært å være sikre på at de snart kan løse oppdrag for landet.

– Vi flytter ikke bare kampflyene til Rygge, men har deployert en stor del av kampflysystemet til Rygge, som inkluderer blant andre teknikere og annet viktig personell, og utstyret vi trenger for å trene og øve operasjoner derfra. Erfaringene er veldig gode, sier detasjementsjef, og skvadronssjef for 332, Ståle «Steel» Nymoen, ifølge en pressemelding.

LØSER OPPDRAG: Sjef Luftforsvaret Tonje Skinnarland sier at F-35 vil bidra til å avskrekke en eventuell fiende. Nå erklærer hun at kampflyet kan løse oppdrag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix).

Overfor Forsvarets forum har generalmajor Tonje Skinnarland tidligere sagt at F-35 vil være en betydelig styrking av Forsvaret og bidra til «avskrekking».


– En motstander skal se – gjennom kapasiteten, aktiviteten og tilstedeværelsen vår – at kostnaden ved å utfordre oss er så høy at de lar være. F-35 vil øke terskelen: Det skal koste mer å utfordre Norge i framtiden enn det gjør i dag.

Flyttingen av F-35 til Rygge er bare midlertidig, og flyene skal tilbake til Ørland etter deployeringsøvelsen.

Overtar for F-16

Så langt har Luftforsvaret mottatt 15 fly i Norge, og sju i USA. Ifølge Forsvaret er den videre planen at F-35 overtar NATO-oppdraget «Quick Reaction Alert» (QRA) i 2022, der kampflyet skal stå på beredskap fra Evenes. Da overtar det oppdraget fra F-16 hvor samtlige av sistnevnte fly er flyttet fra Ørland til Bodø.

I 2025 skal F-35 være fullt ut operative (FOC), og operere ut fra tre baser: Ørland som hovedbase i Trøndelag, Evenes som fremskutt base i nord samt Rygge som base i sør.

Powered by Labrador CMS