Sikret sølv i skyte-VM

Major Stian Bogar, som har permisjon fra Forsvarets logistikkorganisasjon, vant VM-sølv på 50 meter liggende i Sør-Korea natt til onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Dette er Borges første individuelle VM-medalje. Stian Bogar trappet ned toppsatsingen sin før jul i fjor, men har trent godt med Militærlandslaget og på egen hånd før VM.
- Støtten fra Militærlandslaget betyr veldig mye for meg og har hatt enormt mye å si for at jeg kunne satse på skyting, sier den nybakte sølv-vinneren fra sivilt VM.

D
et er flere fra det militære landslaget som deltar i VM. Katrine Aannestad Lund (HV-05), Oda B. Løvseth (Gardeskolen), Kim-André Aannestad Lund (HV-03), Ole-Kristian Bryhn (HV-03) og Odd Arne Brekne (HV-08) har skutt eller skal skyte i løpet av VM i Sør-Korea.

Støtten fra Militærlandslaget betyr veldig mye for meg


Forsvarsbakgrunn.
Bogar har lang fartstid fra Forsvaret etter at han gikk befalsskolen i 1995. I ettertid har han gått krigsskole, tatt sivil utdanning, jobbet sivilt og kommet tilbake til Forsvaret. Nå er han etter eget utsagn på vei ut av Forsvaret igjen.
- Jeg har hatt permisjon fra nyttår og er nok i ferd med å si opp jobben i Forsvaret. Det har mest med familiemessige årsaker og at det er vanskelig å pendle. Dessuten har jeg fått en fin jobb som daglig leder i Hallingdal næringspark, sier Bogar.

Dessuten er det en økonomisk fordel med at jeg får trene på samlinger med lønn


Satset.
Han har vært på det militære landslaget i skyting siden 2004. I 2010 valgte han å satse for fullt på skytingen og har hatt god hjelp til å nå verdenstoppen på grunn av at han har vært en del av det militære landslaget.

- Det er et fantastisk bra miljø, utviklingsmessig, fagmessig og konkurransemessig. Det er også et vanvittig høyt nivå på skytterne her. Dessuten er det en økonomisk fordel med at jeg får trene på samlinger med lønn. Da er det tøffere om man skal satse som sivilist, fordi man er nesten avhengig av å drive med skyting på fulltid om en utøver skal klare å ta internasjonale medaljer, sier Bogar.

Mer medaljer.
Nå er han i ferd med å gi seg på toppnivå som skytter. Han har nådd veldig langt i sin satsing, men legger til at det også er mange timer med trening bak suksessen.
- Vi trener som toppidrettsutøvere i antall timer, forklarer Bogar, som fortsatt kan hente medaljer under VM.

Da kan det bli mer norsk jubel

I løpet av helgen og mandag skal Bogar sammen med Kim-André Aannestad Lund, Ole-Kristian Bryhn og Odd Arne Brekne forsvaret VM-gullet fra fire år siden i lagskyting, 60 skudd på 300 meter liggende.
- Da kan det bli mer norsk jubel, fastslår den ferske sølvvinneren.

Bogar er i VM sammen med 28 andre norske utøvere hvor det kjempes om medaljer
og kvoteplasser til OL mot skyttere fra 90 nasjoner.